[VIUTV][99台][燈到下集好睇][重點推介第二集]太平紋身店 星期一至五 2130-2230(10)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
我覺得個角色唔適合佢,佢個樣有英氣,做黑社會大家姐都好正
可能個假髮
唔關事
我係覺得佢唔夠倔囉
佢係好,但佢條線同主線其實冇乜關係,如果可以用佢來做人事帶返姜B出嚟嘅話咁佢條線就鋪得有意義,又或者佢嘅出現呼應到始終一個主角嘅線都叫做有意義。

但其實你將Erickwok成part刪走,對成套劇嘅理解都唔會有任何影響。 佢唔知係咪想做到好似韓劇咁,用幾個小故事做明線,條暗線就係娜姐報仇/天爺放低佢個仔,就好似德魯娜酒店咁,客人有客人嘅故事,太平街嘅成員亦有自己嘅心結要解決。

但個編劇實在係垃圾到不能再垃圾,第二集就講白卡玫,觀眾都仲未入到戲就開始講太平街入面啲人條線,撇除演員嘅問題,佢個鋪排都做得好差。 寧願佢介紹完啲人,nana 開鋪,做eric kwok 條線,之後中間影到文泰,之後再解決白卡玫嘅心結,如果可以再帶埋姜b出嚟。不過diutv 真係屌嚟都哂鳩氣
岑傲明幫到盡

【岑傲明視評】《太平紋身店》:型到盡頭就是……

ViuTV近兩年開拓九點半一小時劇集線,正面跟無綫交鋒。江湖傳聞,Viu去年甚至解散了In-house戲劇組,只跟市場上專業團隊合作。劇集質素有起色,但要培養觀眾收看慣性,必須要穩定製作量,否則每次大熱劇過後播回外購韓劇,難得聚集的觀眾又鳥獸散。

這個狀況正在改善中。觀乎去年Viu自製劇達一百五十五小時,佔全年六成,若加上外購HMVOD兩劇,港劇佔六成半,並力求一至兩齣外購緩衝後就有港劇出街,然而,這個製作量遠不及無綫,即使無綫大規模播大陸和邵氏劇,自製劇依然佔了八成,而且只計算兩線劇,未包括播放七天的處境劇。

凡事不能一蹴而就,從半小時到一小時,從一線劇到兩線劇,相信還有漫漫長路,但《男排女將》後隔了一齣韓劇就有原創劇,總算喜出望外。《太平紋身店》是Viu節目巡禮五齣原創劇裏重點推薦的一部,卡士有強力外援周秀娜和黃德斌,也有不紅就天理不容的鎮台之寶姜濤,其他演員都是Viu常客,但有位值得一提。飾演林德信妹妹的李賞,年僅十八歲,是電影編劇李敏的長女。不知道「雞先定蛋先」,李敏是《太平》編審,導演則是湯皓浚。

湯皓浚最近為無綫拍攝《欺詐劇團》,但他本身是Viu老臉孔,也算是第一代功臣,《詭探》和《詭探前傳》出自他手中,優缺點明顯;其影像風格較強烈,喜歡拍攝昏暗的環境,以突出光影衝突;其選角和造型有一手,丁蟹父子鄭少秋和邵仲衡在兩輯《詭探》搖身一變成為兩代天師,形象突出,今回面對周秀娜和黃德斌也沒有失手,兩人都被譽為前所未有「咁型」。

這跟劇中人物設計有關,湯皓浚的主角幾乎如漫畫人物,身世大多都不平凡,表現出來都是怪咖。人物不平凡,故事走偏鋒,題材和設定大多看似有吸引力,宣傳佔上風,可惜的是,劇本一直是最大弱點,有好點子也沒有執行力,嚴重影響成品質素。

《太平》講述太平街是一條像九龍城寨三不管的街道,黃德斌是街主,收留走投無路的人,而新租客周秀娜開設「太平紋身店」,似將打破街坊們相安無事的太平生活,並帶出她的殺父之仇和黃的殺子之仇……

故事說出來吸引,只因出自韋家輝的《和平飯店》,導演從劇名開始有致敬意味,黃德斌和周潤發的背景幾乎一樣,只是時空民初變成現代,但相信故事發展大異。目前首集出來,李敏作用不明顯,導演老毛病仍在,人物背景都是說出來,還是保守觀望吧。
湯皓浚最近為無綫拍攝《欺詐劇團》

第三集其實可以係海邊用第個方法去講發現個女仔係半死半生,例如女仔屋企人去海邊喊驚叫個女仔番屋企,感覺上會比神祕人格硬出黎解釋好
今日無睇 有無特別
好好睇 建議你要睇
重點:玩俄羅............
我唔想下集好睇
係咪越黎越似黑市咁
集集單元劇
只不過黑市係成個香港
其實將今集變哂做文字去表達, 即係好似小說咁, 我覺得係會ok
但拍左出黎, D演員carry唔到, 導演又carry唔到, 變到好撚中二好尷尬
D電腦特技仲差撚過youtube睇到嗰D
好撚難頂
睇返娜姐同牙科講「等你返嚟畀返支ukulele你」嗰幕 發現原本個口型係講「我喺太平街 等你返嚟食飯」所以之後先一齊食飯盒
套野係詭探班底, 成日眼高手低
明明好戲之人都會比佢地拍到好撚尷尬, 劇情一定係會大暴走
呢套已經算係咁, 詭探前傳真係會睇到你屌哂老母

真心, 唔係話唔支持另類風, 但好明顯真係carry唔到
明明得廿集, 我當你做得五集未知個主線做乜撚, 但都唔係諗住包咁多元素落去掛
今集扮john wick, 下集聽講又話2月29, 第二集唔撚洗我講

上面我都講過, 暫時睇劇本唔係真係咁差, 寫做小說既話可能會幾好睇
但好明顯個班底真係未夠功力拍出黎, 睇到觀眾尷尬, 演員又唔知點撚樣演咁
又或者唔夠筆直啦, D effect柒到咁, 槍聲似足cs
然後可能唔夠錢拍多幾take, 柒左照出, 演得唔夠好照good take
睇完viu d劇先發現
原來d茄哩啡角色都唔係咁易做
Tank helen果班真係睇到出哂戲
睇到依家評論少少,

我覺得故事太畫出腸,其實故事講到每個人都背負着一個黑暗過去咁,故事最好就隱晦少少,唔使用對白去交代太多,多啲用演技去表達,咁樣對於觀眾而言會加分,又可以磨練到下演員嘅演技

其次,我發覺太刻意描繪太平街,啲主角群成日講「我哋太平街咩咩咩⋯⋯」,但其實應該用側面去描寫,咁先反映到其他人對太平街嘅觀感,如果下下都係班主角喺度自high太平街點點點,又有咩規矩咁,就會變到好似一班活喺自己世界嘅痴線佬

再者,其實用單元模式有啲兩頭唔到岸,你一集得個60分鐘,但係你要用咁短時間去令到啲觀眾友共情,老實講拍電影嘅人都係得個一、兩小時,你劇集得咁少時間點搞?而且每個單元都有少少問題,啲人物行為唔係太符合邏輯,會有少少出戲。例如白玫拎住哮喘藥,文泰就快死喘死仲問係咪要藥、子彈俾人暗花懸賞仲去朋友到返工、剪頭髮嗰條女去WiFi吧偷情報

成套野渲染出嚟氣氛,一時就好搞笑咁,一時好悲傷好黑暗咁,建議個mood定少少,如果唔係個節奏好怪。

對白嗰度,好似邊個講都冇所謂咁,每個角色都反映唔到佢嘅特色,不過呢方面其實好易搞,你試吓搵條友讀出嚟聽落係咪正常人會講嘅嘢就搞掂

同埋有時候就算寫暗線,某程度上你都要連得返上去個主線,咁樣先唔會浪費晒成個時間,就算冇,都至少寫下角色嘅成長,如果真係講完故事就永遠消失嘅話,咁成個世界觀真係白做

老實講,大家話靈魂攝影師好睇嗰集,都只係起承轉合做得到,但故事唔係話特別出色,唔會值得放上電視都特登講一個咁嘅故事,要知道你拍得出嚟放落電視,就代表每一幀畫面都係挑選過嘅精華嚟
所以嬲排個姐姐去聞身店
係想報咩仇
同埋佢紋左身未
我有懷疑係導演9HEA亂收貨唔拍多幾TAKE
啱啱睇完4同5集
點解牙科可以用後眼射個酒塞,同免費巴決鬥要射4,5槍?
點解免費巴要戴住面罩行出嚟,一出嚟又要除返罩?
hea就咪撚學人扮另類, 你估做另類唔洗付出代價咩
就係因為另類少人識欣賞, 更加要做足D, 吸引人去睇
唔係打住另類個名就乜撚都忍得架
次撚次都穿哂崩, 劇情暴走到冇人跟到, 好似專登玩鳩觀眾咁, 唔通viutv真係嫌錢多?

依家香港好撚多電視台咩, 想睇港劇又唔想睇大台, 就真係焗撚住睇佢架啦
大大話話都叫做viutv原創劇, 比少少誠意係咪唔撚得先
如果呢套最終都係扭唔撚到爛劇既局面, 呢個班底之後再出第二套真係唔洗再睇
可能, 9估,

佢想營造,

「究竟係邊個!? 邊個...邊個....
終於再比遇返你, 呢條射9我膊頭嘅仆街」, 果種氣氛....

問題係角色只係出左4 5 次鏡ONLY....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞