聖瑪加利大堂要籌二百萬維修教堂,屌柒青年人唔捐錢

493 回覆
161 Like 937 Dislike
叫佢睇下半澤直樹2,
有求於人要說重要的邊幾個字。
內部屌都算,放上最多年青人嘅facebook
Cls教會
但懷疑cap水係一個norm
好功利同物質

不過唔使主話都知

「哪裡有社會,哪裡就有政治、戇鳩和貪婪。」
「Wherever there is a community, there are politics, on9 and greed.」
捐錢係責任,咁捐左係咪有權利?有無得做股東?有無得請人返黎表演破地獄?
神父,你太年輕了,你估咁多人信天主教咩,查實係為左仔女讀較易讀天主教學校ja.
up
咪係,不嬲呢個堂區好多有錢人教友,大把有錢人好踴躍捐款比教堂。呢個堂區嘅籌款能力一定高過其他堂區。呢個堂區居然可以面皮厚過其他堂區,講埋晒啲咁涼薄嘅說話出嚟。當九龍舊區同新界嘅堂區等錢洗嘅時候,呢個堂區坐喺度就有錢收。真係不禁倒抽一口涼氣
原來藍屍 咁出嗰篇垃圾 一啲都唔奇怪了
直接屌
包裝都無

柒到
我舉某一個新界堂區為例
我去嗰度探個神父同佢吹水
佢話要跟維修喉管嘅工程
因為教區只係俾最基本嘅工程費用佢地
佢地唔會大搞
只會睇睇邊度有問題就執邊度

我一直唔係好明點解St Margaret要搞到自己咁豪華啫
痴撚線,天主教真係好撚邪惡
年輕人一直被打壓, 遠至80後近至00後, 連住都冇得住, 仲叫人捐錢
耶 穌 進 了 神 的 殿 , 趕 出 殿 裡 一 切 作 買 賣 的 人 , 推 倒 兌 換 銀 錢 之 人 的 桌 子 , 和 賣 鴿 子 之 人 的 凳 子 ;
對 他 們 說 : 經 上 記 著 說 : 我 的 殿 必 稱 為 禱 告 的 殿 , 你 們 倒 使 他 成 為 賊 窩 了 。
習主席已經給特朗普總統多番羞辱

我地習主席俾前trump串柒
所以我從來都唔覺得有宗教信仰嘅人係高尚啲,尤其大大聲週圍同人講自己係教徒嗰啲,我會更加鄙視呢種人,屌佢會屌多兩錢重
上年啲狗打普通市民時 個傻閪神父又去左邊 著數就識R 心裏面就笑鳩你班無腦信徒
記住信主就課多啲 唔係就落地獄啦
宜家咁嘅時勢都肯捐錢比你,你班宗教XX拾到喇!
個神父講到好憎「年青人」
應該係藍到發黑嗰啲
垃圾教會
上次個食素post我都係咁講
識人食開全素佢連花生油豬油都分得到
你陰佢唔到,呢啲真心信奉一樣野既人我會尊重
做咩唔問天父拎
天主教就神父
基督新教就牧師

冤有頭債有主,雖然兩邊都有呢啲屈錢既仆街架啦,但係講清楚啲好

我讀天主教中學就無比人迫過,基督教小學就迫唔少

基督新教同天主教係finance上有個fundamental既差異,一般而言,天主教會比較少chur 人捐錢。主要係因為神父係出家人,牧師係俗家人。

天主教:神父修女多數做埋老師/校長/社福機構,呢啲基構都有政府資助,份糧都唔錯。基本上佢地成份糧會返修院/修會,自己無私產,之後院長會分比大家日常所需,類似共產。因為佢哋係出家人,無老婆囝囡要養,住又修院,食又修院,係無私產既需要。基本上,天主教會地方係政府批,唔洗地租。之後佢哋weekend/放工就做教會事務。

基督新教:牧師傳道人都係俗家人,多數有老婆囝囡。做牧師係full time job,會收人工。地方經常租啲商廈/住宅/鋪位做教會,自然好高支出。因為一方面要交租,另一方面要出糧,所以基督新教係用一個business model 去run教會,要追quota,chur 收新人 etc。對於某啲管理層而言,係一盤生意。

所以天主教同基督教個生態上好唔同,天主教神職人員基本上自給自足,你捐錢比教會係for 營運教會一啲administrative既開支同埋一啲活動/傳教/善事。基督教同樣有呢啲,仲要養埋班牧師同埋交租。
只差2000000在學都要捐
你以為呢啲係捐錢?
其實係投資嚟
唔整靚啲點引啲港女上釣
個個好似見到魚餌咁撲埋去結婚
耶穌面對銀庫坐着,看眾人怎樣向銀庫裏投錢,有許多富人投了很多。那時,來了一個窮寡婦,投了兩個小錢,即一文銅錢的四分之一。 耶穌便叫他的門徒過來,對他們說:「我實在告訴你們:這個窮寡婦比所有向銀庫投錢的人,投的更多,因為眾人都拿他們所餘的來投;但這寡婦卻由自己的不足中,把所有的一切,全部的生活費,都投上了。」(若12:41-44)

神父算唔算係屌緊個窮寡婦呢?
後生仔捐唔到、捐得少
唔係好正常嘅事嗎?
特別而家經濟仲要咁差添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞