[回復白滑]武漢肺炎間接令我生少咗好多暗瘡

44 回覆
31 Like 10 Dislike
小妹自大學開始一直受暗瘡困擾,已有數年。自武漢肺炎爆發,美容院關閉,我有大半年無做facial 無做針清,但神奇地生少咗好多暗瘡,之前生襯一爆就額頭+兩頰,而家基本上淨係額頭間中會有,兩頰都冇乜點生。呢半年我都做咗唔少護膚清潔上嘅改變,想整好啲皮膚,以下綜合咗幾樣,我認為係對暗瘡治療有幫助。

我嘅皮膚狀態:T字位會比較多油,生嘅暗瘡有時石頭瘡,但大部分都係生啲有癑,細細粒令人好想唧個種。生來生去都生喺舊個啲位。如果有人同我都係咁,我建議你睇埋落去。
Btw 我用個啲野全完都勁平,無錢但又想take care 皮膚狀況嘅人都可以參考下。

1. 唔好唧佢
針清、自己用針唧、用棉花棒唧都唔好做,咁樣會令到有好多傷口更易發炎。等到佢熟,洗面嘅時候佢就會自然爆,到時再搽茶樹gel。我諗返之前發現我針清完一個星期係會好啲,但第二個星期就多數會又生返,沒完沒了。

2. 用咩清潔
唔化妝時就早晚用清水清潔。化咗妝要落妝,為咗要確保乾淨,我眼嘴個啲位會用Bioderma 粉紅色卸妝水,面就會用油,大家聽到油可能會好驚,我用緊shu uemura 綠色個隻洗完好乾淨乾爽就唔會lup痴痴。沖完涼之後,我會用innisfree 綠色個隻洗面,洗面嗰陣盡量細力啲,最後過水用按壓嘅方法,減少對皮膚嘅刺激,正常洗完面塊面唔應該紅。

3. 用咩搽暗瘡

搽嘅時候記得,記得,記得,每搽一粒暗瘡都要用新一邊嘅棉花棒,唔好搽完一粒又一粒。呢枝野勁平,好似30蚊一枝。gel又勁清爽,個人感覺佢幾好。

4. 用咩護膚品

爽膚水我仲會用薏仁爽膚水,好平勁大枝,洗完面就倒落化妝棉成塊面敷五分鐘。個枝陶土就淨係敷喺暗瘡上面。保濕我都係亂咁揀,保濕就好了

5. 戒口
我無戒口,我個人覺得食熱氣辣野係會爭啲,但我最嚴重個陣係食得清淡到不得了,我覺得食物唔多關我事,反而壓力仲大影響。

Sorry 講得太多好長,有咩問題可以問我。 btw唔好以為生暗瘡已經好慘,有咩慘過同時間同暗瘡+濕疹搏鬥緊,共勉之。
結論:武肺少咗返工 少咗壓力
所以少咗暗瘡
仲返緊學 但少咗見人少咗化妝係有影響嘅
c打有無去印心得
前排爆左勁多石頭瘡
留左好多好深既印
想暗瘡好就停化妝,就係咁簡單
有冇去印心得啲印真係好煩
20年天氣乾淨咗好多,呢個我覺得都幾關事,鼻敏感都少咗
lm
反而因為戴口罩搞到生多左暗瘡
戴到生粒粒喎反而
我主要係用陶土個隻水敷,佢可以減紅同埋去少少印,如果好返真係得深色印無紅嘅,我會一星期用Cure natural aqua gel 去一次角質,但要盡量避免有暗瘡嘅位。另外唔知係咪我本身好鍾意飲檸水、食奇異果,我啲印係好得快過其他人。仲有我會搽防曬防止佢更深色。
你戴口罩之後面有明顯油左?生嘅暗瘡係咩類型?
我建議你早晚敷我講個兩隻爽膚水,同埋可以用茶樹。面兩頰都可能關護髮素、枕頭套事。
我重慘過你
因為我暗瘡濕疹之餘仲要脫髮
利申20歲
我都喺咁甩頭髮
上年之前都只係濕疹
今年反而唔知jm9生埋暗瘡加脫髮

想問你有冇用a酸?
好耐之前有食過兩次,但停咗好耐,每次都係最多食咗兩個月,太貴頂唔順。
我覺得暗瘡濕疹甩頭髮都係開壓力事~
但自己針唔驚有菌咩
Ching濕疹有好翻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞