將軍澳討論區(16)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
你鐘意啦 係到討論番將軍澳好無
受灣仔海旁三座政府大樓重置計劃影響,政府擬將入境事務處總部(總部)將搬至將軍澳。新總部選址位於寶邑路及至善街之間,佔地約1.72萬平方米,工程費用預計68億。總部將設部門處理免遣返聲請。而按照申請程序,聲請人須多次往返負責部門,進行會面,釐清事實及回答問題,而在審核期間會獲簽發不允許僱傭工作的擔保書(俗稱「行街紙」),短期居留於港。

將軍澳屋苑大聯盟在7月至9月間,收集近萬名將軍澳居民聯署,反對將軍澳入境事務處發難民「行街紙」,要求政府將處理免遣返聲請的部門設置於遠離民居的地方,保留在九龍灣宏天廣場,維護社區治安。聯盟於今日(3日)到灣仔入境事務大樓遞信請願。

將軍澳屋苑大聯盟指,由於政府處理免遣返聲請緩慢,導致大量難民滯留香港。而將軍澳民居較多,亦有多達32間小學、59間幼稚園及26間中學,如遷入部門發難民「行街紙」,以處理免遣返聲請,擔心大量難民會在社區出入流連,造成影響。

西貢區議員方國珊指,聯盟並非歧視難民,惟以往有難民涉及罪案,又擔心有「人蛇」集團招募非法入境者來港,令將軍澳治安受損,甚至出現搶劫、欺凌等罪案;故要求政府將處理免遣返聲請的部門保留在九龍灣宏天廣場。

Recap 講既句句事實 覺得我講唔岩既就拎客觀事實出黎討論
如果唔係雙墳景 應該仲貴
只係唔想班aa同業主拎入境總部呢個做賣點 潛在既影響可以好大
咁附近樓價要跌幾多先合理?
無話跌唔跌 接受到咪買 接受唔到咪唔買
所謂嘅低密度概念炒到咁上下可能大家都會回歸從前,重投維景同三寶的好同實際
派貨區
將廣有露台
要露台就4
唔要露台就1/2
TKL同TKO架架地鐵都上得 上錯過康城無限輪迴就會明
認同 環保露台實用性高好多
當將廣個螺旋多層扶手電梯無到
將中 天3 帝景 藍塘傲 Carpi都未出聲
康城>將南
將南又多人又多蝻又嘈
果位絲打將廣硬好
又引戰
終於有人講 第一次睇樓以為番到三十年前濟水日子
坑口 > 康城 > 將南
康城來講其實緻藍天係咪CP 值最高?近地鐵站但平過Malibu
水務處失誤駁錯喉
將中早排咪一樣
我覺得係 多人要
其實緻藍天好正 可能lump sum大 所以呢到好少講
加上又一大堆新樓搶晒fo
不過我自己唔鍾意長實 今生今世不買長實二手樓
長實樓+大lump sum+靚景望西北
3房都要1100萬真係少尷尬
一入長實深似海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞