我哋最愛嗰位就嚟生日啦!

414 回覆
1450 Like 26 Dislike
講緊香港呀!

香港同英國一樣,一路以來都冇國慶,最接近嗰個日子叫做事頭婆生日。當然香港人同事頭婆咁熟,繼續慶祝都冇所謂,但始終唔係100%香港。六九六一二呢啲以革命起義做主題嘅日子,又好似少咗份典雅少咗份歷史;雙十節又略嫌太大中華、七一十一就提都無謂,查實我哋有冇一個真真正正屬於香港嘅日子呢?

答案係有嘅!就係一月廿六號! 一八四一年嘅呢日,正正就係皇家海軍喺水坑口上岸並升起米字旗嗰一日!雖然英國喺一八四二年先同淸國簽署南京條約正式擁有香港,但實際上四一年一月廿六號開始,香港已經開埠成爲皇家地。開埠日象徵現代香港歷史開始嘅意義,同國慶亦相差無幾!

南半球嘅另一個英國殖民地 - 澳洲,同香港啱啱好一樣都係一月廿六號開埠(洲)(不過係一七八八年)。澳洲冇忌諱呢一日,反而將呢日當成國慶日嚟,冇話慶祝歌頌殖民主義帝國主義,只係知道今日我哋對澳洲呢個地方、呢個身份嘅認識,如果唔係呢一日,根本就唔會存在。

返返嚟香港,同樣嘅慶祝理據,一樣可以安放喺我哋身上。冇一八四一年一月廿六號,今日香港呢個身份,或者只係廣州某條村名。當一個當年只係俾英國用嚟流放犯人嘅地方都慶祝呢個日子嘅時候,今日都重咬緊英國留低嘅老本嘅我哋,又有咩藉口唔去咁做?

當然今年有武漢肺炎、有国安法,亦都唔期望有咩活動可以慶祝。只係希望各位香港人,可以知道呢一日嘅存在,默默記住,延續傳承。同我一樣喺外國嘅朋友仔當然可以做多少少,細佬自己當日就會掛返起枝香港旗(唔係叫港英旗,左仔先叫港英),亦會好自豪咁講聲「今日係香港生日!」,畀外國朋友仔對我哋香港又多少少認識!

另外細佬整咗張圖,用簡單易明嘅方法表達共產黨想埋沒嘅香港歷史到底有幾多,可以隨便拎去用。
上個po唔知咩解究推唔郁
嗱唔入嚟吹吓水又沉底冇人知㗎啦
又推唔郁
Hi有追蹤你
是咪之前啲po太多人睇,連狗唔妥我了?
好似太早出post 啲人未瞓醒掛
Hi
Push
我之前個個po都係大約呢個時候出的,諗住可以大家返工返學嗰陣時搭車睇
借個靚位

[香港農業]新鮮蘿蔔 +本地蘿蔔糕
https://lih.kg/2372620
睇彩數~
全部過千正皮㗎平時
睇嚟慣性收視冇了
你支香港旗係邊度搵返黎
幾年前買落,油蔴地大地旗幟,不過好似俾我買走咗最後一枝了,而家維城士多唔知仲有冇賣。
Hi
邊能個負皮牙
今次進度好過上個po了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞