青年藏士巴拿獲准簽保  官問患癌母:有無母子證明?

153 回覆
41 Like 616 Dislike
網民去年 11 月 11 日發起全港「大三罷」多區堵路行動,三名年輕男女被指管有索帶、士巴拿及噴漆等物品,分別被控管有物品意圖摧毀財產、管有非法用途的工具等罪,其中一名青年今( 20 日)獲控方同意,以簽保守行為方式處理,惟裁判官陳炳宙一度反對,質疑控方做法過於寬大,「蠢嘅就一早認罪,聰明嘅堅持到最後一樣可以獲得簽保」,更要求檢查青年與患癌母的親子證明,母親語帶顫抖地哭訴,「醫生話我得一年命!」裁判官最終考慮到其母命不久矣、情況特殊,批准青年自簽 2000 元、守行為 3 年,並提醒他日後小心做人,切勿辜負母親。

https://www.thestandnews.com/court/11-11-三罷-青年藏士巴拿獲准簽保-官質疑控方做法寬大-問患癌母-有無母子證明/

仲仆街過律政司
惟裁判官陳炳宙一度反對,質疑控方做法過於寬大,「蠢嘅就一早認罪,聰明嘅堅持到最後一樣可以獲得簽保」,更要求檢查青年與患癌母的親子證明

我屌你老母
人講架?
粉嶺真係狗官集中地
陳炳宙啲判刑不嬲仲重過鄭紀航
攞母子證明
有冇人性
屌你老母滅絕人性到
認咗罪仲有得簽保?
呢件人嚟架?
下次答個官,你點證明依家個我同上一次你審緊嗰個係同一個人.
成堆狗官
條友真心痴撚線
講得出呢啲咁泯滅人性嘅嘢仲係咪人嚟
係囉
唔係認罪先可以簽保守行為咩?
個官老母一定係狗
唔需要證明
唔係
佢意思應該係有d人一早比狗咬就自認埋

有d就口硬一路無野講,一路等到控方覺得告唔入比佢簽保
泯滅人性嘅走狗
要佢提供母子証明先。
睇個官個樣唔使證明都知佢係短命種
然後問個醫生有冇案例係好得返,個醫生答有不過好渺茫.........你只需要答有定冇!
有時我都唔知你地加啲想像係真心on9定點
諷刺唔識聽咩
陳炳宙出晒名架啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞