LIHKG Volvo 富豪揮手區(好似開過

542 回覆
6 Like 2 Dislike
今朝楂返工部車轉波chok到pk,死捱到尾又返到公司

下晝車房黎拖車走,睇個勢要換部alphard用一排

原本揸開?

係,15年XC60

15年Geartronic都咁樣
今朝楂返工部車轉波chok到pk,死捱到尾又返到公司

下晝車房黎拖車走,睇個勢要換部alphard用一排

原本揸開?

係,15年XC60

15年Geartronic都咁樣

唉,想楂過珠海搞,唔想係澳門整
請教,volvo入shell好唔好?定有冇話邊間d油cum燒d?
巴打, 我尋日試左架S60有兩個問題想問大家

1) 我試左架13年既車, 係八速Geartronic, 但cc仲係1999. 以我所知配得Geartronic既車cc唔係應該1969?

2) 著左車之後一切都好正常無著燈無其他野, 車頭有微震. 過左半分鐘左右車頭突然震得好勁, 個感覺好似棍波車就黎死火個種震法, 咁係咪代表架車有問題?
純路過
我有個fd keep左部Volvo Olympian
佢問受唔受巴士玩

買巴士?
純路過
我有個fd keep左部Volvo Olympian
佢問受唔受巴士玩

買巴士?

XC60有正式定價,T5 Momentum 500K找兩舊,T5 R-Design 550K找兩舊,T5 Inscription 550K找兩舊。
接受唔到佢加咁多,550K好多選擇……
XC60有正式定價,T5 Momentum 500K找兩舊,T5 R-Design 550K找兩舊,T5 Inscription 550K找兩舊。

其實momentum本身夠用,除非你好想豪裝

試過inscription就覺得momentum爭d
買polestar版,合法改車

買車既心理係咁
買polestar版,合法改車

問過代理賣哂,唔會返住
咩車先有水晶波棍
咩車先有水晶波棍

T8
咩車先有水晶波棍

真心覺得水晶波棍唔靚
咩車先有水晶波棍

真心覺得水晶波棍唔靚

唔太好手感

買車既心理係咁

唔明點解 inscription 無射燈

唔知代理會唔會做番d野黎應戰呢
500k有找已經有252匹

唔知代理會唔會做番d野黎應戰呢
500k有找已經有252匹

其實大家心底裡都知道XC60好樣啲但又唔捨得用Q5價錢買

平心而論Q5個spec同價錢應該同XC60一樣。兩部都似係齊版加option=499
呢個係名牌效應,50K買個chanel手袋,同50K買個celine手袋,就算皮料一樣,款celine個設計靚過chanel都好,喺同樣價錢嘅情況下,一定係大比數傾向買chanel,手袋show個logo出嚟都已經比人覺得高級過你celine 20k。
XC60幾好都係假,你個品牌係同人差100K身價就係差100K,XC60 set到同Benz GLC250L,Q5,X3個價一樣,個競爭力就係弱。
呢個係名牌效應,50K買個chanel手袋,同50K買個celine手袋,就算皮料一樣,款celine個設計靚過chanel都好,喺同樣價錢嘅情況下,一定係大比數傾向買chanel,手袋show個logo出嚟都已經比人覺得高級過你celine 20k。
XC60幾好都係假,你個品牌係同人差100K身價就係差100K,XC60 set到同Benz GLC250L,Q5,X3個價一樣,個競爭力就係弱。

典型名牌效應心理。所以我而家買野已經只是看質地同性價比。當你覺得買架德國車好威威的時候,賣家就知道你為左個牌子而多付出幾十萬而笑而不語。況且,瑞典野一向行實際買volvo根本就唔在乎名氣。

典型名牌效應心理。所以我而家買野已經只是看質地同性價比。當你覺得買架德國車好威威的時候,賣家就知道你為左個牌子而多付出幾十萬而笑而不語。況且,瑞典野一向行實際買volvo根本就唔在乎名氣。

完全同意,自問以前的我都係咁諗
但係自從自駕遊渣過volvo之後就立志點都買volvo
奈何在香港地品牌效應太犀利
今時今日瘋田入4AT都大把人搶住買

睇得出香港代理對XC60好有信心,但價錢太接近BBA同級車,一定唔係好事,一來香港唔同外國,市場冇咁大,價錢set得太有信心就少人買,同價錢個Q個諗BBA先。二來唔同外國市場咁買零件/二手件咁方便,愈少人揸就愈少件,亦少車房識攪,所以代理真係要做返D野搶市場,若果唔係,部XC60幾勁都好,喺香港要搶到市場就一定要識玩呢個遊戲。

睇得出香港代理對XC60好有信心,但價錢太接近BBA同級車,一定唔係好事,一來香港唔同外國,市場冇咁大,價錢set得太有信心就少人買,同價錢個Q個諗BBA先。二來唔同外國市場咁買零件/二手件咁方便,愈少人揸就愈少件,亦少車房識攪,所以代理真係要做返D野搶市場,若果唔係,部XC60幾勁都好,喺香港要搶到市場就一定要識玩呢個遊戲。

係啦
真係怕出面d車房無得整局住要返原廠比佢劏
巴打,黎緊買V40,有咩要注意
HKMI驗左車,落左訂,應該呢個星期收車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞