金管局鼓勵市民用Payme 及「轉數快」派利市

93 回覆
11 Like 212 Dislike
金管局鼓勵用「轉數快」派利市

另外,金管局鼓勵市民盡量使用電子支付方法派利市,例如利用網上或電話銀行,經金管局的「轉數快」,或市面上其他電子錢包,取代派實體利市;並建議市民在前往銀行換鈔前,可先查看家中是否仍有剩餘的新鈔或「迎新鈔」。

滙豐指,鼓勵客戶使用電子渠道派發利市,市民可透過PayMe或滙豐流動理財應用程式,及滙豐網上理財的轉數快(FPS)功能,向親友派發電子利市,並送上祝福。中銀則表示,BoC Pay及手機銀行即將推出新電子利市功能。
D廢老識撚用咩
咁派利是同派錢有咩分別,完全感受唔到有咩祝福
是咁的,我逢新年成班姨媽姑姐都封開幾十萬支票利是比我,黎緊轉左zoom 拜年,啲姨媽姑媽同一段時間過呢啲少數目比我,我驚比銀行封戶口而家諗緊點算
方便屈你洗黑錢
不如咁啦
政府幫我地所有市民派5000蚊大利是咪算囉

我地就唔洗派
你都痴撚線, 慳得就慳啦
見唔到面仲派俾你咩
不如趁今年廢除埋派利是呢個惡習
收咗錢幫匯豐payme 做廣告?
你都識講小數目
fps有 batch mode, 一野 10 蚊畀幾十人咩?
on9
冇工開邊撚度嚟錢派利是呀
驚太多人禁錢出黎?
申請政府啲資助同你逐條數玩就好撚笑
Payme topup 得返一千 派一個就冇
因為PAYME 好似上/前年已經有
開APP 仲有個7/8秒既動畫開利是睇 勁煩
垃圾,用bitcoin派啦玩鳩D靚仔
屌我換左iphone 12pro個payme彈app重裝都唔得
戇鳩先講得出
因為用戶口可以5萬
呢個年代你派10蚊?
金管局好似冇直接推payme,係滙豐自己講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞