屋企有個地獄廚神老母

329 回覆
733 Like 13 Dislike
白色毛
冇毒㗎
芝士你咪又係咁食
毛豆腐, 識食.
今晚係求其左啲既

心情好同得閒既話 會煮下呢啲
全中
好怕用鐵鑊 如果個手柄都係鐵既話好煩 煮野食果時一唔用毛巾就辣親手
其實...
呢個煲佢無用過
係鄰居比佢 佢又on9要左
一直無用黎煮過野食
但佢覺得燶成咁都無問題 直到搬屋都唔撚肯dum 搬左過黎新屋 一直擺係到晒位
用生鐵鑊,果條渣鑊毛巾長期放鑊耳架
你拎去邊?
係呀 陳皮蒸包魚 最後潑油 超香
果皮蒸鮑魚仔
唔好用呢啲黎蒸野,應該唔過得100度架
無專用毛巾架 用果時先是但拎條
同埋我唔用 因為重L到我一隻手拎唔起 拋唔到鑊
你講果皮唔得?
睇到呢啲po都覺得自己好幸福
老豆做過下廚煮野好好食 老母雖然煮得唔好食但至少會煮正常野
btw樓主不如阻止下老母再入煮房 自己煮算啦
睇到呢啲po都覺得自己好幸福
老豆做過下廚煮野好好食 老母雖然煮得唔好食但至少會煮正常野
btw樓主不如阻止下老母再入廚房 自己煮算啦
佢講係碳酸鈉,理論上係 sodium carbonate
梳打粉係你講得啱,碳酸氫鈉 sodium hydrogen carbonate / sodium bicarbonate
雖然都有差唔多效果但佢應該指梳打粉
唔似鑊。唔講以為鑊蓋!
我諗佢唔識熱鑊先落野煮
終於搵返佢以前煮過既地獄餸

呢個唔係話太難食既 係賣相差啲

呢個就頂唔緊 個炒飯濕到仆街

屌 最撚經典係呢個 隔夜豬肉同麥菜加新鮮瓜同新鮮倉魚

我仲好記得當我打開鑊蓋個下好撚震驚
佢係唔識架
屌你老味條魚笑到仆街
你呀媽後生係咪飛女黎 基本烹飪常識
睇完先發覺原來我阿媽啲餸都好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞