(第三年)柴田ミチコ找數未 - programmer係低技術

426 回覆
75 Like 6 Dislike
又唔好咁講
我係真心愛柴田bb架
an apology would be nice but not necessary
找數is necessary

出面又有人想做柴田想做嘅野

寫新lang以為咁易
淨係compiler已經係CS一個大topic
唔好話寫一款真lang嘅compiler, 寫一個toy compiler都唔係易

更何況整新lang要學programming language theory, 入面嘅type theory讀u 嘅都唔一定睇得明
type theory本來係mathematical logic
lambda calculus對好多人都唔易啦
唔學type theory, 整完隻新language咪又係要人執手尾

JS/Python而家好用都係因為有勁多勁人改到隻language用得, 原版JS/Python真係俾鬼用

Python 1同Python 2比已經差好遠
原版js得罪你啲咩
手巴同佢地既分別 係手巴係有野出街之前唔會大大聲講

利申 其實唔難 手巴toy interpreter 一日就整完啦
首先冇ES6所有新功能, 冇regex, 冇try/catch, 冇JSON

即係所有令到JS用得嘅功能都冇曬
打交!
利申 廿年前寫js

一句問你, 你揀而家嘅JS定1996年嘅JS
而家

唔代表廿年前既JS比鬼用

係得python廿年前先比鬼用 而家好啲 因為而家垃圾都可以發電架喇
JS唔只廿年啦, 25年都來啦

果時嘅JS用落真係好唔順手, 用而家嘅角度睇真係比鬼用喎

好似我咁鐘意C都會話C89係比鬼用, C89同C18比方便程度上都差好遠啦

最少我地都認同python廿年前比鬼用
你最後用咩寫
寫左舊垃圾 想同柴田過招
https://lih.kg/957147

唔好問我進展 因為手巴只會open source垃圾 最新進展唔會放出黎
加上呢排返工真係好撚忙
識用一定唔用ubuntu
有冇其他open source睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞