你成世人做過最差嘅決定係啲咩

610 回覆
9 Like 16 Dislike
biomed eng 收分咁低,5科26 / 27都入到,如果你爭一分入到dental咁係唔會理biomed eng啦!同埋人地biomedEng都唔會打廣告話咩咩articulation去包裝自己個programme

但係!biomed屬於醫學院,收分低過港大dental 一分而已,加上成日sell自己programme幾多銜接計畫,很多考到34分六科嘅dse雞真係覺得自己失手,應該可以入到真正medical discipline,離地到hihi,殊不知biomed嘅課程仲痛苦過 無用過 艱難過真正的mbbs 爛晒grade !
讀完中六之後冇好好地揀清楚之後嘅路 然後求其入咗讀IVE
十幾年感情 將自己想講嘅一次過同佢講 佢會明白架!
咩Major先 seem?
識咗個俾帽我戴既女朋友
仲要俾我睇佢同姦夫既做愛片
biomed 好爛grade 咩?
同埋biomed 一係就research
一係就articulation
都無其他出路

利申 sci 撚take 咗幾個bbms 大部分都A range
下年先grad
考完dse 後冇認真諗下未來是但讀左一科
戇鳩
關咩事
返 part time 會學到嘅話
全世界都好圓淜啦
我覺得係 我高中冇讀過biology
但係我分數太高 6科34分 唔想讀bsc咁低收分 又冇articulation浪費分數
後來讀chem到3字頭都輕鬆門門A+ or A 數學course都係,但係bbms d course我最好得C-,仲有D同F。
因為我好憎bio,但係入學無要求bio,同埋我只係為咗銜到醫生 聽信d廣告嘅鬼話 先讀呢個。估唔到要求嘅biology 底實在係太多,太痛苦,我背到chem,但係完全背唔到physiology anatomy過d
我問我mbbs嘅朋友 都話我哋背嘅嘢好多對醫生/讀醫冇用 太detail 太biological
我自己越讀越憎惡bio
同埋逐漸意識到港大根本選課任意 一個BA仔修讀biomed course,都可以biomed major;一個BSc化學仔修讀accouting,都可以同BBA(AF) 同學double major一個化學冇分別。
咁,我明知無法articulate成功(爛grade),又讀到咁辛苦,同埋真正意識到非biomed嘅人都可以自由上biomed堂,(即係我作為biomed學生而非bsc並冇任何顯著priviledge),唯有接受要轉走嘅事實。
tesla未拆前350蚊入 買左7000美金 400蚊放左
4蚊入微盟 9蚊放左
400蚊買以太幣 450放左
有個degree揸手點都好過ive冇牌嘅科嘅
相信血脈相連嘅屋企人
香港大撚把人唔留意
佢地生活得不知幾幸福
溝過條支國女
開頭第一次買股票就係買tvix
果時完全唔識 仲要hold左一輪
同你差不多經歷,都唔知話我on9 定毒好

先後有四個女仔(其中一個係初戀,另外3個普通朋友/舊同學)俾足暗示我扑佢,但我無自信覺得對方唔係咁既意思,事後諗返先發覺當時佢地應該已經濕曬

第一個係初戀,同佢係屋企張床打茄輪,佢主動騎上我度錫我條頸,然後我同佢講不如睇我細個啲相然後落左床搵相簿,佢講左句,你真係好純品(當時我係處,佢唔係)

第二個係普通朋友,佢失戀我陪佢兩個人一間房咁返大陸旅行,夜晚同佢隔住張床對望,佢望住我話佢好凍(明明開左暖氣又襟緊厚被),我走過佢張床然後攬住佢spooning 咁訓左一晚,第二朝除左隻手俾佢壓左一晚痹左外咩都無發生

第三個係舊同學,同佢飲完野佢wing wing 地,突然嘴左我一啖然後係我耳邊講佢今晚唔想返屋企訓,我同佢講夜媽媽去邊,最多我送你返去,然後截的士車佢返屋企

第四個係另一個舊同學,佢一個人住,話屋企廚房有條罅隙,問我識唔識整,跟住我帶左支玻璃膠去幫佢唧左條罅,然後佢話叫我參觀下佢屋企,我走到佢睡房門口,然後我話,嘩,張床直接伸出去窗台,可以係窗台望落街,好正喎,跟住佢同我講,係呀,幾正架,不如你訓上去試下呀,我答佢,我啲衫褲污糟,都係唔好啦,之後係佢廳坐左陣就走左

可能仲有更多蝦條機會,不過自己無留意到

利申:直,現在有女友有性行爲,之前普通朋友果3次我同對方都仲係單身緊
投錯胎
中學冇好好咁玩 淨係識讀書 搞到冇咩青春回憶
所以
你公開試考唔到6科34,入唔到,但你本身bio咁勁。俾你一開始學位你絕對讀到,仲要讀得掂過我。
我擅長公開試,考到呢個分數,但係憎bio。入來係因為虛榮,不屑收分低嘅科,無知,缺乏對自己嘅了解。
係exam oriented嘅教育入面,資源就係咁樣misplaced。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞