(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區100 終於第100個post

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我指既係佢落野唔係for玩比賽而係想整靚個身型有質疑啫,我都當然知道所有運動都可以落野,但佢唔係為左powerlift而落而係為左身型而落我覺得奇怪啫
想問下做cable lateral raise 應該做輕d酸痛感好d定重d但係冇做得咁快好
要吸到好盡個後腰位先有feel
另外一做重就變番胸式

睇黎要時間去習慣
邊個重量變胸式就用果個重量做set
頭三下一定要做到我講嘅嘢
之後先慢慢第四 第五下都可以做到
如果頭三下都會變胸式
就頭兩下一定要做到腹式
想喺屋企做,有冇推薦邊度買椅同啞鈴,想喺accstore買
潘師傅隻手好撚粗
想請問我點樣可以keep到個身肌肉係脹住咁?
而唔係pump 完血之後會縮返
係咪都係講肌肉量?
Light weight, tempo
近排學做背肌YTW 我發現做YT都係比平時做背既重量少好多 一加番上去直頭做唔到
係正常定做錯哂
ytw係咩
如果買myprotein 應該買邊隻最易入口

香港買定上網訂平d
https://youtu.be/sDboZeOgvTs
1:37開始
不過我係分開做 4x8
Peach tea
Matcha都ok
做左大半年 瘦底做到身邊嘅人都話自己橫左 甚至有時有啲人都會問自己係咪有做gym
但而家停一停 身體感覺無咁大隻 惟一好係可以減下脂肪 但係好唔開心想繼續進步 練大隻 著衫/除衫型啲
新手學野
是咁的 請問做二頭彎舉個陣動作係咪要掌心向內?
有時照鏡做就算定到手腕 做完之後手腕都會有啲啲痛
都試過做鎚式取替 但二頭肌刺激感好似冇咁大咁
正常係要用力既時候先會凹 角度問題
例子:

同埋一邊大一邊細力一般都係講緊左右胸 唔會係講緊單邊胸肌既左邊右邊咁樣imbalance
胸肌其實得pect major同 Pect minor 用多啲唔同角度刺激下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞