(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區100 終於第100個post

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
平衡差 慢慢練就得
我以前都係咁 一開始搵野扶住攞個平衡 練左一個月 依家唔洗點扶
當然 ankle 同 hip joint mobility 都有影響嘅
關唔關我四頭肌唔夠力事?
都關架 仲有glutes and hamstrings
平衡都需要用到肌力
Bulgarian squat要用到成個下肢 (當然 做個時單一邊會食力多啲啦)嘅力量 仲要係body weight exercise 無到做輕啲比你摸熟個動作 越做越攰就越做就越搖
咁你一開始做緊係難啦 正常嘅 慢慢練 hard work pays off
我一開始諗住body weight 咁摸熟 然後第三姐就係可以加錏鈴 點知 4組8下我都收皮 利申 94kg
做到依家都係做得10-11下 當然啦 我成日skip leg day
同埋放工再做尖真心攰
Powerlift唔落野?奧運舉重、短跑、長跑都有用ped啦

天真過天真嬌
美式咖啡幫到你
飲咖啡會作嘔
lm
Leg day 飲小小pre work out la 一係早啲訓
真 一訓夠就咩都得
deadlift 想問lowerback中間 好似震震地 係咪用錯力??
上網睇完之後話唔好round back同要engage lats所以集中精神挺直腰 重同輕都係咁
學下lateral breathing
以前十點訓五點起身去做 做完七點半番工食麥皮蛋白粉做早餐 好很沖實
本身有腳型問題 e.g. xo 型腳個d咪好影響?
成94kg 唔洗操腳都得啦行左咁多年路日日都負重mode
一個mobility 差既人
係未改善之前係咪玩dumbell 好過barbell?
例如bench press
勁5點起身呢下真心勁
我6點半起到都係因為窮
唔關事 揀d自己做到既動作就可以 eg. 做front squat會elbow/shoulder 唔舒服 咁咪做globlet squat/ hack squat 總之揀個岩自己既動作就得
但你ankle mobility太差 係會連globlet squat/hack squat都做唔好 但反而low bar squat可能勉強做到 但係咁樣既form練到幾多quad就係另一個問題
好無動力...一開始都會搵啲新嘢做下,而家已經退化到日日pull up, push up, pistol squat 做幾個循環就收工
又學嘢
有郁過已經好好 咁撚凍
要用馬莎朱古力餅利誘自己去keep住
清 唔食呢啲好似好啲喎
咁有郁好過唔郁嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞