最近多左網上購物既騙案大家請廣傳

25 回覆
0 Like 4 Dislike
我屋企人係12月31號比人盜用左信用咭,收到sms 係apple碌左兩萬幾蚊,仲係一個鐘之後提款現金5000蚊,即刻cut 咭同打左去18222 , 之後去左報警落案。

另外 而家多左好多網站話自己執笠講到全家好慘而家要搞大平賣,大家都要小心,因為網上睇到既相同收貨係兩回事,都係假既。
例如呢個煲

https://www.hapyxtw.com/TDCUgv?fbclid=IwAR0x9itrP5BbCM1zG9YguLV_Ta4B5bbA-098e17KSDjspmq0gc6ZpFd7wFg

我另一個屋企人最近買左一套刀,$399.
大家睇下個網站
https://www.hapyxtw.com/TDCUgv?fbclid=IwAR0x9itrP5BbCM1zG9YguLV_Ta4B5bbA-098e17KSDjspmq0gc6ZpFd7wFg

佢寫執笠,大馬士革花好靚

但收到速遞,收到既係印刷印落去既花紋
收到既刀係咁樣樣
呢啲咁低級嘅陷阱你都中
唔呃你呃邊個
大家要小心唔好係不知明既網站輸入信用咭資料
如果外出購物,都要睇住自己張信用咭係邊個人手上,佢用咭機,個咭機有無古怪。
之前睇youtune,見過偷資料既機只係一隻手指咁大,貼住部真既咭機同一時間刷張咭,所以真係會唔覺既。
所以大家去都唔熟悉既舖頭,小數目就比返現金!
幫推,P牌推唔郁
屋企長者最近失業多左時間上網購物,而且過時過節想添返啲新野, 又少左機會出街,你有親戚朋友都可以提醒佢地一下,家中有人會網購既話就小心啲
多謝你丫!
左家小心
大家先啱,打錯字sorly
比負皮既人心理都好唔平衡
呢度係連登 專睇人仆利陷家產
唔好希望係度搵到同情同人間溫暖
呢啲詐騙網站都唔係最近嘅事
米其林三星大廚推薦都買
無唸住有正能量既不過真係想比啲人知道屋企有5,60歳既屋企人真係要小心佢地會上網買野比人呃。
仲有朋友既爸爸比人裁左之後攞住舊錢,比屋企附近啲所謂鄰居叫左去買基金。
總之大家小心睇住家中長者啦
呢個我認錯,真係睇唔到咁多個, 佢地買完先同我講...
所以長氣啲po 上嚟提提大家!
三星大廚唔洗自己切野...
係最近發現啲姨媽姑姐叔叔大伯個個都中左先知大家咁鐘意上網買野
$399有貨都算係咁,之前啲人買生果,買長腳蟹乜7都冇
唔識同埋唔會有錢買三萬蚊把刀
我地聖誕幫襯過一個長腳蟹都唔錯。真係睇好唔好彩...
最慘係呢啲投訴無門黑警都唔會落案。
我屋企人比人碌左20k, 個銀行職員叫佢唔洗報警,我地堅持叫佢報,仲要係元旦去...
最後都有落案既。
所以買個教訓! 上網買野要去有信譽嘅鋪頭!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞