仲講緊最強黃色經濟?仲諗住私有化政府?睇下著名經濟學家哈耶克點講

13 回覆
16 Like 0 Dislike
只要能創造出有效的競爭,這就是再好不過的引導社會力量的方法。

如果當政府係企業,點解一定要收購先可以改變佢?
原文鏈接:
https://docs.google.com/presentation/d/1VJPdAfTGpxTgPZY_HHdThowiyi2t4TZLL46SCux3RFM/edit?usp=sharing

鼓勵大家諗下各種可能性,如果話咁都違反國安法,咁我都唯有揸揸低低食下草拍下拖買下樓對世事不聞不問正正常常過日子

自己推兩下先,第一下。

自己推兩下先,第二下。
想法不錯,值得討論,可惜暫時太理想化
現任政府唔聽民意就係因為你奈佢唔何,佢憑佢本事唔聽民意,點解佢要俾機會你同佢競爭?
大企業壟斷可以繼續一直壟斷嘅原因就係因為佢係free market入面整死你太易,所以先要有antitrust law政府去插手
你想同政府對著幹一定要有憲法支持(e.g.美國嘅槍權),而香港嘅憲法基本上就講明你一定要聽中國支笛,冇中國默許嘅行為隨時可以國安法拉鳩你,點玩?
多d人睇吓
冇中國默許真係冇得玩
咁唯有搏佢默許
反過來講如果佢默許,咁就有得玩
家下大灣區發展,香港政府D配套咁溼鳩,如果有理據可以解釋到咁樣款既「自由市場」競爭可以讓原本係大灣區發展當中意義不明的香港變成可以引領住成個地區經濟同文化發展的核心力量,咁或者中央政府都有興趣隔岸觀火,萬一真係得就樂享其成,唔得咪等特區政府自己滅火咯

咁如果可以用呢個pro北京的態度去面對阿爺,或者可以一搏都未知
其實呢個好似好理想化的目標就好似去集資咁
面對投資人當然要同佢解釋點解佢應該支持我地
咁中國都係其中一個投資人(可以即刻玩死你果隻大佬)
如果可以俾佢覺得係一國兩制下面值得投資試試,咁就有機會
睇下紫荊黨,或者可以參考下佢地的做法,甚至考慮通過聯合來借力(當然唔可能冇條件地聯合啦,發現唔對路分手還是不可免)
不如我去選埋特首陪跑半馬,會唔會有幫助?

之前好似有人提過將政府邊緣化
呢D野要喺民主國家先有效
點解極權要用盡方法去搞白色恐怖,就係唔想你地一班人聚埋討論政權
有冇TG?
係呀!

所以如何掩護佢?如何利用例如一國兩制去俾一個藉口自己?
唔緊要啦,最多咪我去試水溫然後我自己俾人拉,大家一起諗下有啲咩可以試,萬一有得搏就搏盡無悔啦
https://
t.me/
WorldDebugger

歡迎討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞