[PC/PS/XBOX] Never Fade Away - Cyberpunk 2077 集中討論(15)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
一開波玩女角就係想溝Judy
而家溝完再同埋大河扑野就有d頂唔順
冇人叫你扑大河
屌 我諗住體驗晒所有劇情呀嘛
一周目個陣我都有同kerry搞gay
而家想重開一個男V淨係同柏娜一齊算
好多任都係咁
set死左要正常由門口入先觸發到
其實呢隻game嘅城市加fallout 4嘅野外先似未來世界
2077個惡地垃圾到爆 勁少任務 話有企業 但都係一個兩個任 仲要同游牧民冇咩關

如果好似fallout咁
係企業戰爭之後,惡地好多變異怪物 極大怪物做boss做好 變異怪入biotech數

每個企業又可以有唔同專精 biotech玩dna 軍武玩改造人 荒坂玩機械人

咁啲企業都叫有用
佢根本未整晒,佢遊戲簡介果陣 幾多幫派 幾多企業,個個出左一至兩個任就冇,net watch只係提過幾分鐘都唔知有冇
我嘅話係
郊狼先實用
其實就算到佢整得曬 我覺得係只係多返啲任 但全部好似做功課咁
岩 幫派企業冇交流都係不停堆砌
郊狼行惡地 完全唔需要跟路行
最重要係冇成就感 街頭聲望高 但班幫會唔劣你
到你夠勁 企業唔會有人想招攬你
好想企業v可以返荒坂向Abernathy報仇 再係內部搞掂荒坂
有怪物就已經離曬題啦 你幾時見過cyberpunk 題材有怪物,最接近都係AKIRA入面個鐵雄,2077世界入面咪已經有整到人唔似人,機械唔似機械既Adam Smasher
其實cyberpunk題材咁闊 都係自己定嘅啫
淨係攞返之前嘅例子參考 會故步自封嘅
根本cyberpunk題材都係一定有某啲野 但冇人話唔可以有多啲其他野wor
不過我都係ff下啫 唔鍾意可以略過
同johnny好感度卡60真係灰到核爆,打完哂先發現原來打唔到隱藏任
藍月個支線到底點觸發,已經同kerry炸埋船都唔打黎
銀手墓果時要簡岩野好感完任先有40%唔係得30%,load返果時重打
如果放落一個新整既cyberpunk 世界觀的確可以咁玩,但係2077始終有board game 做底,齊曬背景歷史世界觀,好難咁樣加樣奇幻元素落去

不過都認同企業呢條線做得唔好,甚至可以話無Plan 過咁濟,另外Badland 同Pacifica 好似係Cut左好多內容先變到咁柒。Badland 本身有條線係玩偷渡同走違禁品,Pacifica 直頭無左半張地圖

如果話加添元素,Badland 我覺得可以設定為某啲企業既封閉測試場,例如Smasher 仿生人軍隊,生化武器基地之類
之後badland封閉測試場啲改造人叛變 生化武器泄漏造成異變怪物 啲怪物出曬黎威脅nomad嘅生存空間

去返我上面嘅idea 一啲都唔奇幻
點解係都要加奇幻元素落去一個有完整世界觀既故事 當做Witcher 彩蛋都合理呀,依加變異怪物真係唔合理呀麻

生化武器已經有個小支線,入面解釋左可能係引致出現cyberpsycho 既其中一個原因
其實可能係你同我對怪物嘅認知唔同
我係諗緊好似Resident Evil 嘅怪物 好似Roccoon city走啲怪咁 當初RE啲怪物都係企業想研發新生物武器而失控
咁咪一樣奇幻 你想加野入去都要講個合理性架,你個設定唔係唔得,但人地世界觀都有暗示到over enhance 所以出現左cyberpsycho,企業改造走火入魔又有Adam smasher 做人板
我都覺得仍然好奇幻 同埋咁咪變咗第二個主題
如果要以呢個劇情發展...話一堆失控暴走嘅Animals派嘅人 會唔會好啲
(畢竟佢地個個大大隻隻...都幾似怪物)
或者失控嘅機械人 或者頭先巴打講Smasher 仿生人軍隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞