[I/A] Clash Royale 部落衝突:皇室戰爭(8) 公會募集post

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
大水有大水玩法
細水有細水玩法
前面d人技術唔夠唔識守細水deck就屌人冇新意
不如配d專比你剋既對手好冇

巴打,你好似有少少 Logic 上既謬誤,
你係跟據咩得出人地唔識守細水既結論呢?
你又明唔明係相同玩家技術下唔同卡片既對應性優勢
先有比較既意義?
第二,你又有冇認清連續幾個 meta 引申出既係
邊一類卡種同組合較有遊戲上既優勢?又有邊一
堆卡係連 SC 自己都唔知應該點去救,甚至要主動
開埋 Post 係 official forum 問 public?

如果你對自己技術有信心,不妨拎副傳統石人甚至
大皮去打下 challenge,睇下用開細水既你打唔打到
12 win

No offense, 純討論。

玩大水破自閉只能疊水塔,所以牌序唔好or守唔好水塔就等gg

火箭
火球
大電
飛桶
毒礦

而家細水流明顯有優勢,睇TV都見細水流係多數,早幾個月邊有咁多
唔係話大怪一定輸,但對面成日襯你儲水就削你血,等你出大怪就地獄塔

我諗要搞掂細水流起碼要NERF地獄塔

唔關地獄塔事 係六哥嘅問題

關,地獄塔 Life time 過長

六哥就算大水牌都會用,係OP既,我唔夠LV用啫
NERF地獄塔有機會救返炸彈塔/電塔,早幾個UPDATE就要啦
大水有大水玩法
細水有細水玩法

先有比較既意義?
開埋 Post 係 official forum 問 public?

12 win

火箭
火球
大電
飛桶
毒礦

而家細水流明顯有優勢,睇TV都見細水流係多數,早幾個月邊有咁多
唔係話大怪一定輸,但對面成日襯你儲水就削你血,等你出大怪就地獄塔

NERF地獄塔有機會救返炸彈塔/電塔,早幾個UPDATE就要啦

而家地獄塔即落即大電加石頭人打一下都唔爆
9741唔記得係咪,但天梯就一定係
大水有大水玩法
細水有細水玩法

先有比較既意義?

12 win

火箭
火球
大電
飛桶
毒礦

而家地獄塔即落即大電加石頭人打一下都唔爆
9741唔記得係咪,但天梯就一定係

無錯

之前check過好幾次都係贏場多過敗場60
係咪有咩特別機制

非常簡單既數學邏輯。
Assume: 你技術與卡等有能力上 3000
Assume: 每次 win +30, lose -30
咁你由 0 打上去就需要 100 場,而你 keep 住玩一段時間,不斷上去,又比人屈返落黎, win lose 都會以同樣數目加上去,直至你卡 Lv and 技術又有突破,你勝場數先會再同 lose 數拉開。
但整體而言你玩返五六千場,個基數大左, win lose rate 都只會係 tends to 50/50, so the ratio is totally meaningless.

未到50 50都證明有得上更高
但好奇怪對上兩次睇都係差60

睇依個都係stat royale?

之前check過好幾次都係贏場多過敗場60
係咪有咩特別機制

非常簡單既數學邏輯。
Assume: 你技術與卡等有能力上 3000
Assume: 每次 win +30, lose -30
咁你由 0 打上去就需要 100 場,而你 keep 住玩一段時間,不斷上去,又比人屈返落黎, win lose 都會以同樣數目加上去,直至你卡 Lv and 技術又有突破,你勝場數先會再同 lose 數拉開。
但整體而言你玩返五六千場,個基數大左, win lose rate 都只會係 tends to 50/50, so the ratio is totally meaningless.

未到50 50都證明有得上更高
但好奇怪對上兩次睇都係差60

睇依個都係stat royale?

Stat royale有得睇勝場敗場
其實細水流過盛已經係返唔到轉頭,

大水deck最明顯既一點係每一波既攻擊成本高,如果唔夠攻擊成本,好易俾人用三至五成水量守死你,到時就倒輸水差。

當然水差可以用水塔幫手,但依家太多方法破水塔,法術(毒、火球、大電、火箭、骨召、礦工),單單係守水塔都已經好考工夫。

咁既然大水流成本太高,咁不如出啲細水啲既攻擊單位,結果又被細水流再增加實力。

依家細水流最大問題係太多低成本搶節奏既卡,火弓、哥團、豬、飛筒、礦工。計埋頭先用法術破你節奏....

以前都還可以賣血不賣節奏,但依家真係好難賣得曬。

舉個例,最基本石人,你要守水塔,要有大電打地獄塔,但又咁多細水團兵,姐係又要加隻支援石人。石人係無水塔情況下,由低行到上穚頭頂多都係得返六七水俾你用,大電完又要諗辦法打爆座地獄塔.. 真係諗起都辛苦。

大水deck最明顯既一點係每一波既攻擊成本高,如果唔夠攻擊成本,好易俾人用三至五成水量守死你,到時就倒輸水差。

當然水差可以用水塔幫手,但依家太多方法破水塔,法術(毒、火球、大電、火箭、骨召、礦工),單單係守水塔都已經好考工夫。

咁既然大水流成本太高,咁不如出啲細水啲既攻擊單位,結果又被細水流再增加實力。

依家細水流最大問題係太多低成本搶節奏既卡,火弓、哥團、豬、飛筒、礦工。計埋頭先用法術破你節奏....

舉個例,最基本石人,你要守水塔,要有大電打地獄塔,但又咁多細水團兵,姐係又要加隻支援石人。石人係無水塔情況下,由低行到上穚頭頂多都係得返六七水俾你用,大電完又要諗辦法打爆座地獄塔.. 真係諗起都辛苦。

難得有巴打明白
所以一句話你廢你唔識守細水姐 / 我有我 loop 你有你玩大水,吹咩? 係好幼稚
各人有咩取向,要玩 d 咩我無權過問,你有你自由。只係當下玩公主飛地獄桶碎兵 loop 之流就有如你走去玩 Biohazard,一開始就開 infinity ammo,而人地就開 hard mode 正常咁打一樣,細水 loop 無可否認只需要更少心機,更低技術已經可以更易贏,有更廣泛對應性。無他既,因為普通人都喜愛享受單純勝利快感,贏你咪得嚕,理得你用緊咩,under 4000 杯拎隻 13 RG 13 三蚊出泥,求其放都守死你,再順手 spam 下 emoji 笑下。

玩石人,電車,大皮,王子既人,你可以話佢 on 居,只係自己揀條難行既路。冇錯你講得岩,但我在意既地方只係整隻 PvP game 長久以來既卡片平衡性,係今日已經走向細水 loop 之路,比 SC 搞到無可逆轉,大水 or 單體攻擊卡既戰術價值極低。平時打天梯,challenge,日日見風毒 AOE 骨召,飛桶公主兵海 Loop,Cycle Hog,冇辦法。但去得打木木友誼賽,我諗大家都係想開心下,多 d 新意,咩都用下,而唔係又為左單純勝利又個個走去用返果堆 copycat deck。前晚睇 WhySoSeries vs WhySoNervous,幾乎有一半都係 copycat,如果下下都係咁既節奏,真係搞黎都無謂,睇大水比人當狗咁玩平時已經見得夠多。
野豬好唔好用石買?

難得有巴打明白
所以一句話你廢你唔識守細水姐 / 我有我 loop 你有你玩大水,吹咩? 係好幼稚
各人有咩取向,要玩 d 咩我無權過問,你有你自由。只係當下玩公主飛地獄桶碎兵 loop 之流就有如你走去玩 Biohazard,一開始就開 infinity ammo,而人地就開 hard mode 正常咁打一樣,細水 loop 無可否認只需要更少心機,更低技術已經可以更易贏,有更廣泛對應性。無他既,因為普通人都喜愛享受單純勝利快感,贏你咪得嚕,理得你用緊咩,under 4000 杯拎隻 13 RG 13 三蚊出泥,求其放都守死你,再順手 spam 下 emoji 笑下。

玩石人,電車,大皮,王子既人,你可以話佢 on 居,只係自己揀條難行既路。冇錯你講得岩,但我在意既地方只係整隻 PvP game 長久以來既卡片平衡性,係今日已經走向細水 loop 之路,比 SC 搞到無可逆轉,大水 or 單體攻擊卡既戰術價值極低。平時打天梯,challenge,日日見風毒 AOE 骨召,飛桶公主兵海 Loop,Cycle Hog,冇辦法。但去得打木木友誼賽,我諗大家都係想開心下,多 d 新意,咩都用下,而唔係又為左單純勝利又個個走去用返果堆 copycat deck。前晚睇 WhySoSeries vs WhySoNervous,幾乎有一半都係 copycat,如果下下都係咁既節奏,真係搞黎都無謂,睇大水比人當狗咁玩平時已經見得夠多。

咁我覺得玩友誼賽想贏無可厚非既,同埋就算係豬桶你都睇到有d人係唔識玩既,我自己身為豬桶玩家其實每次進攻你都要有d預判,如果唔係到2陪水都未拎到一塔好易gg,睇完水水係傳奇公開賽我都仲學到野
野豬好唔好用石買?

買左,好d後悔
野豬好唔好用石買?

買左,好d後悔

點解
野豬好唔好用石買?

買左,好d後悔

點解

唸唸下d石打100石仲好,仲有錢拎
野豬好唔好用石買?

買左,好d後悔

點解

100石都未必打到8場
細水好易贏..
地獄塔好易破..

唔好係明知唔適合既時間格硬攻就得..

4.5狗球玩家...
呢個po終於有討論野既文章
繼續繼續
野豬好唔好用石買?

買左,好d後悔

點解

你係豬玩家的話4次100都不一定有100張豬

(非開錢唔講)

加上8本以下打唔到挑戰 8本以下有150隻豬係完全改變佢現況

有能力打到100(我覺得平均8勝以上先叫有能力)既人比無能力打100既少好多好多

用石最抵一定係挑戰我十分認同

所以結論係你有能力,又有時間(一局12勝不敗都打你45分鐘左右(加時加好耐))打100 係最著數 無可取代

無能力 或 根本唔想打100 或8本都無 買係最好 小小錢都解決到既問題就...

難得有巴打明白

咁我覺得玩友誼賽想贏無可厚非既,同埋就算係豬桶你都睇到有d人係唔識玩既,我自己身為豬桶玩家其實每次進攻你都要有d預判,如果唔係到2陪水都未拎到一塔好易gg,睇完水水係傳奇公開賽我都仲學到野

我覺得贏唔一定顯得你有技術,用逆風 deck 輸得少守得好都大把人欣賞,不過哩個係我個人取態,人地覺得贏咁重要都冇計,你見木木都完全唔 care。
技術差自然冇討論價值,用 loop 重要用得廢比大水食返轉頭,都幾慘。
既然你講到即使 12 場全部都係 Loop 對 Loop 都睇得開心,咁就 ok la,咁既比賽留返比你地睇。
細水好易贏..
地獄塔好易破..

4.5狗球玩家...

老實講 打得耐就慣點破細水同地獄,依家其實唔係破唔破到既問題。係有啲破啲類陣既容錯率比較低,人地輕輕鬆鬆落支地獄塔加隻兵都已經輕鬆破大怪。而低水陣張張卡都低成本,所以可以好靈活,容錯率比較高,佢地亦有好多唔同卡隨意配搭,哥團、骨團,蚊s。有啲類牌亦令到細水流輕鬆拉節奏。

再老實講,玩咩deck真係無所謂,邊副都有佢背後既哲學,高手玩細水流背後拉節奏既技節都值得一讚。只係見到太多人用低水loop,有啲好明顯係唔太識玩,仲要spam emoji,咁就真係無咩癮。

有副低水豬(弓手、冰屎、1水骨、騎士),見到真係覺得無引,就咁drag曬出黎已經打到一波,仲要唔夠幾秒又係咁拉曬出黎又攻得。唔係話贏唔贏到個問題,只係見得多覺得愈黎愈多玩家喜歡easy solution。
細水好易贏..
地獄塔好易破..

4.5狗球玩家...

我諗狗波強勢都冇咩需要討論,幾乎係大水唯一強勢 copycat deck,3/6/9/12 可上 5000,只係睇你配大電 arrow/ Fireball Zap,我自己都有玩開狗波。你可以話打得贏一部分 loop,但對住風/地獄塔/飛斧/弓手都會吃力。
望一望天梯頂,100 石 challenge,有咩人有能力用石人大皮王子刷得贏 loop? 少之有少,除非技術分野太大。
支地獄塔長命到 loop 埋第二支出黎都未爆,一個大電清唔走又要谷水用後排清,但水塔又多 counter ,又一堆兵海,守完你有水差又飛桶公主毒礦偷你血,完 game 就射你火球火箭。易唔易打我唔敢講,只係非常劣勢。
呢個po終於有討論野既文章
繼續繼續

下下都一堆公會招人 post,毫無養份。
多謝賞面討論,有興趣不況之後打下 friendly
細水好易贏..
地獄塔好易破..

4.5狗球玩家...

老實講 打得耐就慣點破細水同地獄,依家其實唔係破唔破到既問題。係有啲破啲類陣既容錯率比較低,人地輕輕鬆鬆落支地獄塔加隻兵都已經輕鬆破大怪。而低水陣張張卡都低成本,所以可以好靈活,容錯率比較高,佢地亦有好多唔同卡隨意配搭,哥團、骨團,蚊s。有啲類牌亦令到細水流輕鬆拉節奏。

再老實講,玩咩deck真係無所謂,邊副都有佢背後既哲學,高手玩細水流背後拉節奏既技節都值得一讚。只係見到太多人用低水loop,有啲好明顯係唔太識玩,仲要spam emoji,咁就真係無咩癮。

有副低水豬(弓手、冰屎、1水骨、騎士),見到真係覺得無引,就咁drag曬出黎已經打到一波,仲要唔夠幾秒又係咁拉曬出黎又攻得。唔係話贏唔贏到個問題,只係見得多覺得愈黎愈多玩家喜歡easy solution。

哩 d 咁既情況就好比某類人直接開金手指打機,甚至當年 online game 比錢請人代練一樣,速食。
每一隻遊戲都總會有一班咁既人,冇咩問題,但重點係 SC 平衡極差,助長哩類速食 deck 成為主流。
你望一望又開 game 到今日,如果你 keep 住只係升 Loop 豬,RG,純以升杯既性價比黎計真係超值,因為年幾以來都冇咩點弱過,又夠無腦。
唔引用你段野了 太長
3/6/9/12 本來就係5000門檻卡等 無話邊一副唔得
我皇巨都見過36912係5000

細水優點得頭2分鐘 如果大怪守得住頭2分鐘無崩 大怪雙水時 細水擋唔住 (同技術下)

Cycle豬 細水都係威到頭2分鐘 佢得d 1骨冰屎騎士 點擋石頭一波雙水 20水進攻.. 佢地一樣有短點..
只係佢地優點多過大怪姐 但大怪個最多處係一口氣剝光豬嘛

我唔認同細水 豬技術成份比大怪低 佢地做成傷害只有搵到對手真空期先打到你 桶鏡 其實都7水 7水成隻天狗既水 佢投資都大架。你第一個用細法 第2個搵野擋,佢打得你200。你可能3水就解佢7水(木+1骨) 木加1骨 石頭人現在必備啦 唔係為拗而拗架我。

利申唔識用豬 唔識用細水
我最欣賞係xbow player,完全唔知佢點運作
認同rg係最無腦玩法
女仔朋友玩 我一定叫佢地玩rg
其實豬既平衡幾好,單拖計 任何建築都可以剋豬 豬傷害唔太大 血亦唔厚

最仆街係而家有自動跳豬 無得落定建築 只有鬥扣
細水好易贏..
地獄塔好易破..

4.5狗球玩家...

我諗狗波強勢都冇咩需要討論,幾乎係大水唯一強勢 copycat deck,3/6/9/12 可上 5000,只係睇你配大電 arrow/ Fireball Zap,我自己都有玩開狗波。你可以話打得贏一部分 loop,但對住風/地獄塔/飛斧/弓手都會吃力。
望一望天梯頂,100 石 challenge,有咩人有能力用石人大皮王子刷得贏 loop? 少之有少,除非技術分野太大。
支地獄塔長命到 loop 埋第二支出黎都未爆,一個大電清唔走又要谷水用後排清,但水塔又多 counter ,又一堆兵海,守完你有水差又飛桶公主毒礦偷你血,完 game 就射你火球火箭。易唔易打我唔敢講,只係非常劣勢。

人地大水流話易破,你就話人副deck強勢,係咪淨係用你副deck打得高分先有技術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞