[黃店大撚晒] 一捲菲林相機店 中伏實錄

252 回覆
164 Like 5 Dislike

賣支有霞鏡頭俾客唔出聲
個客發現左之後話要收$400抹鏡費

真係仆街至極

傻瓜機花撚到咁都話唔影響成像

好撚心呢d仆街商戶唔好打黃店旗號做生意啦
影衰晒黃店呀屌你老母
其實係啲咩傻閪先去呢啲黑店買機。。。
傻閪跟風文青
從來機鏡點都響ebay買
香港最多買菲林
見到支鏡咁點解仲買
好似話係條仔買比佢
佢唔在場
不嬲都話一捲啲機淨係影到一捲
袋SIR老了
年輕人唔會信你

直至佢瀨野之後就信
係一捲買機 影一捲就壞
EM又無話一定跟邊支鏡頭嘅,呢個年代邊仲有固定kit set 咁賣
不過50F2 + EM仲要發霉都賣$2k自己配個全新50 f1.8D / 50f1.4 ais 加埋EM都唔洗呢個價
符合商品說明條例
有心買機就ebay搵

你喺香港鋪買 咪又係ebay/支那機

自己搵仲可以揀吓 代購二手機好撚on9
香港菲林鋪 = 沖菲林 買菲林 曬相
ebay都易中伏
最緊要係自己識check
我呢排都肥花買多
如果唔識check又唔格價
邊撚到買都會中伏
agree eBay唔一定穩陣
花到咁都賣咁貴嘅
雖然本身見到佢賣啲機嘅價錢已經唔打算買

之前偶爾會去佢嗰邊沖菲林
但之後收底片見到佢入菲林個袋邊冇釘窿 好難收納咁
所以都係去遠少少搵megatoni就算
其實是咪阿星掉街邊地下10蚊廿蚊野來
我連一捲都影唔哂
最後去左ebay買新機
你係苦主?講多d啦
朋友介紹,入去店員推左部x700俾我,
個陣鬼迷心竅個frd又落嘴就入左手,
連鏡3k(我都知on9)
重要明知我一張白紙,試機第一捲菲林推我買portra 400

影第一捲影撚到27張,過片位卡實左拉唔到、過唔到片,
上黎求救完諗住第日拎去整,
臨出門口又冇啦啦得返(過程中冇搞過,純粹手痕想試多次過唔過到片)
部機神神化化唔在講,dllm一間相機舖連海綿殘哂都唔換拎出黎賣,成捲菲林晒撚左(怪我個陣乜都唔識就入坑,俾人呃都抵撚死)

之後上ebay 1.5k入左部rollei 35,認真跟人學影相,dllm呢個學費真係好撚貴(我都知我抵死,細力啲屌
嘩~成3K
連咩鏡 3K

我19年中入x700 + md50.7 連shipping先千頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞