醫管局:李偲嫣夫婦檢測結果曾呈陰性 疑因電腦系統故障未能發放短訊通知

125 回覆
251 Like 17 Dislike
正義聯盟創辦人李偲嫣(個案編號:7916)上周三(16日)疑因感染新冠肺炎後離世,經民聯立法會議員梁美芬引述李的丈夫謝鋮浚指,夫婦二人本月10日將樣本送往指定診所,唯一直未收到報告,直至昨晚(21日)謝鋮浚最新一次檢測結果為陽性,須送往醫院接受治療。醫管局指,翻查紀錄,二人並沒有在12月初到普通科門診或急症室求醫。

醫管局總行政經理(質素及標準)劉家獻表示,根據外判化驗室資料,二人曾將樣本交予元朗容鳳書母嬰健康院收集點,二人檢測結果呈陰性,並於12月14日向他們發出短訊但不成功。

他指,元朗容鳳書母嬰健康院是其中一個社區檢測樣本收集點,除了普通科門診派發的樣本瓶外,亦會收集私家醫生及港鐵派發的樣本包,外判商會將陽性化驗結果通知衞生防護中心;而陰性結果會上載政府系統,透過電腦短訊通知。他指,目前不清楚發出短訊故障情況,有關政府部門正跟進。

https://topick.hket.com/article/2835054/%E3%80%90%E6%9D%8E%E5%81%B2%E5%AB%A3%E9%9B%A2%E4%B8%96%E3%80%91%E9%86%AB%E7%AE%A1%E5%B1%80%E6%8C%87%E6%9D%8E%E5%81%B2%E5%AB%A3%E5%A4%AB%E5%A9%A6%E6%AA%A2%E6%B8%AC%E7%B5%90%E6%9E%9C%E6%9B%BE%E5%91%88%E9%99%B0%E6%80%A7%E3%80%80%E7%96%91%E5%9B%A0%E9%9B%BB%E8%85%A6%E7%B3%BB%E7%B5%B1%E6%95%85%E9%9A%9C%E6%9C%AA%E8%83%BD%E7%99%BC%E6%94%BE%E7%9F%AD%E8%A8%8A%E9%80%9A%E7%9F%A5
IT 食死貓
明明係驗出黎既結果錯左,咁都可以賴落IT狗身上
搵IT狗去賴?

IT狗真係慘
咁睇黎真係報應
結果會有咩分別 驗出黎答案錯就係錯
責任全在...方
咁警犬都有責任喎......又話直駁狗屋24小時mon post?
私煙嘅死係唔係已經證實咗班藍絲成日講嘅強制全民檢測唔可行?
呢鋪我撐IT 狗
陰你老母咩,人都死撚埋重陰性
SMS唔係重點
而家一係個test 有問題
一係個樣本有問題
一係佢驗果下同test 冇問題但係自己有問題,之後野左返黎
吹撚到
劫數難逃,整定嘅。
IT 狗份人工包埋食死貓架,行外人識條春乜
比佢知陰性更加唔會去醫院啦
是撚但啦,最緊要人有事
所以唔好屌個test有問題住
本身無,驗完有,安已不!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞