脱離Gmail 轉用protonmail

88 回覆
47 Like 22 Dislike
你唔知brave靠data廣告搵食?
愈更愈古怪 之前有人爆出有份出賣支那
得㗎喎,佢點話唔俾

我諗係唔夠30日
咁你試下等30日
終於見到有人願意用iCloud.com
轉華為小米 一樣都係雲上貴洲
我之前捉過一排身邊啲人用iMessage
最後都係不了了之

每次用google啲apps都要係到load load load
明明apple自己好順
Same ar
全部嘢用apple 包括iWork
除非要交docx pptx xlsx 如果唔係都係要返pages keynotes 去做
docx成日格式亂曬
叫極都唔肯轉左pdf先send
工作係難搞D

私人用既話 可以避就避啦
Blocked
Gmail 有d 難
D 銀行, web service 好多都reg 左gmail
要轉走真係
明白既
注重私隱又無乜IT 底+時間去管理一個Email Server 其實好危險
用返現成方案已經好夠
真!
From 立場

自《港區國安法》實施之後,不少 VPN(虛擬私人網絡)服務商開始重新評估在港政策。總部位於瑞士的 VPN 服務商 ProtonVPN 今日發文宣布,將會捐出今年 7、8 月份香港業務的一半收益,以支援 612 人道支援基金,以及攬炒團隊(Stand With Hong Kong),並希望期間可籌得逾一百萬港元,為捍衛香港自由一役略盡綿力。截至 7 月 20 日,是次籌款活動暫籌得約 17 萬元。文中呼籲身在港市民訂閱付費版 ProtonVPN,在免受政府監控的同時,一起捍衛香港的自由; 若非身在香港或不想使用 ProtonVPN,也可到其網站捐款。

ProtonVPN 以管理員 ( ProtonVPN Admin)身份發文,表示香港正面臨黑暗的日子,直言港府在強推一系列措施,公然侵害私隱、加強審查,並打壓言論自由。他們表示深信自由和民主對世界各地人民十分重要,將與香港站在同一陣線,希望透過經濟支援,讓香港的自由之火繼續發光發亮。

文中指中國在今年在 6 月 30 日通過《港區國家安全法》,未有為當中「顛覆國家政權」罪名立清晰定義,可見中國為在香港行使鐵腕政治手段鋪路,如無手令下進入民居搜查、對政治囚犯進行秘密審判,甚至動用私刑。他們稱中國的「防火長城」現已可伸向香港,認為抗爭者將隨時遭到肆意拘留和刑事起訴。

他們指港人已長年透過 ProtonMail 和 ProtonVPN,保障自己的網上活動免受政府監控,而自從《國安法》訂立以來,ProtonVPN 在香港地區的搜尋率躍增 3,000%,登上香港 App Store 熱門排名的第三位。

文中提及ProtonVPN 和 ProtonMail 成立目的就是要捍衛民主、私隱和言論自由等基本權利,但現時無論是美國、歐洲、甚至專權國家如中國,各地政府皆持續破壞網絡私隱和安全。他們稱香港用戶對他們支持已久,現在正是他們酬謝之時,盼能攜手建立更美好的將來。

https://www.thestandnews.com/politics/protonvpn-宣布捐香港業務一半收益-予-612-基金及攬炒團隊/
睇你打手幾低質 似唔係老手用家
reddit大把人搵到證據
我反而諗你有咩咁值得驚 又要依賴科技但又覺得會畀人搞

整咁多哩啲不如控制下擺啲咩上網,控制下自己唔好睇到咩就照單全收。講真佢都係用你嘅資料賺錢,你話驚佢賣你畀中共然後國安法捉你嘅話,你就要諗下自己擺過咩上網啦,冇upload 過嘅就冇人知。即係你用個匿名acc 講自己真名噉有咩意義

上面條友講得啱㗎喎,你用protonmail send 個人資料去其他人嘅gmail, google 咪一樣有你嘅料,仲要係講緊你用咗咁多年先轉
你啱,唔怪得中國人咩都唔講咩都唔做就冇事
畀你轉晒email 同browser, 然後繼續上網買嘢入信用卡 寄去屋企,又買機票入passport , 買旅遊保入身份證, etc etc

你control 你出街個channel 保密之嘛,但網絡世界一樣大把你真身嘅data. 你分唔分到而家係擔心網絡身份畀人知定現實身份畀人知?

唔係話叫你唔care 私隱,係你諗緊嘅嘢係冇用 用下腦好冇?
自動將 Gmail 郵件轉寄到其他帳戶
你可以選擇將所有新郵件都轉寄到其他電子郵件地址,也可以只轉寄特定類型的郵件。

https://support.google.com/mail/answer/10957?hl=zh-Hant
會員編號:#241504
會員註冊日期:2019/3/10
入 LIST 原因:指退出香港眾志的成員都是「全部縮沙」,近日又對同路人冷嘲熱諷。

https://bit.ly/lihkg_on9_list

上述資料更新日期:2020/12/2
P.S. 呢個唔係五毛 LIST,係戇鳩 LIST,可以畀大家認識到比較特別嘅會員
會員編號:#14941
會員註冊日期:2016/11/26
入 LIST 原因:經常發表運動已輸的言論,嚴重打擊各人士氣。

https://bit.ly/lihkg_on9_list

上述資料更新日期:2020/12/3
P.S. 呢個唔係五毛 LIST,係戇鳩 LIST,可以畀大家認識到比較特別嘅會員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞