Ted Cruz反對《香港人民自由和選擇法案》,令法案不能於美國參議院通過

1078 回覆
764 Like 76 Dislike
貪你老母咩
支那150有得簡?
正宗香港人一樣生得少
我知你想講咩
但係我話你聽而家現實方案就係得兩條
1.等香港民族各散東西再組社群聯繫 好似猶太人咁等復國
2.直接係香港本土搞恐怖活動 殺廢老+支那豬200萬人
如果唔係土地資源一樣超載 你民主定極權都冇用

二簡一你自己簡 唔撚好下下剩係識貼姨文
姨文我夠識睇 唔洗扮野
兩個plan一齊做都得 效果更佳
國際線係bonus??

冇外國勢力關注 你可能已經係612/616 變咗坦克人

某國”改朝換代”

一係勾結滿洲人

唔係呢就係日本人同僑民

仲有一個呢就係俄哥

如果佢千秋萬世呢

好彩就等領導過嚟割韭菜

唔好彩呢就喺波鞋入邊寫紙仔 話自己係某某營入邊

你話國際線係extra Credit呀嘛唔使做囉
手你老母咩,宜家係走難定移民呀
仲喺度嫌三嫌四
人地個法案講去到美國本土比香港人避難
有冇都冇咩分別,真手足
一係坐緊
一係比人收左護照
點去美國政治庇護
你條油想去移民炸
美國比台灣大唔知幾多倍
同美國係一個移民為主嘅多民族國家 台灣唔係
我台灣啱啱喺某野蠻國隔離 一鬆懈就會被滅國
美國仲有機會 fight back處理呢啲問題 台灣冇
共和黨Marco Rubio:香港難民法案難闖關,但我會盡力幫手,在新國會的一個月內便展開行動
https://lih.kg/aGOAOgV
#45 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
共和黨Marco Rubio:香港難民法案難闖關,但我會盡力幫手,在新國會的一個月內便展開行動
https://lih.kg/aGOAOHV
#71 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

sorry 呢個先啱
站係美國立場我唔會反對
支那人確實可以用「香港人」身份過去美國做間諜
依個撚樣係人都記得
支持
你最精神失常就係以為自己話事
外國有應承你畀你留低各散東西咩
一無責任二無利益
三你冇指揮嘅權力
喺度鳩噏以為自己指揮香港人又指揮外國
真係智障
老老豆豆香港人係想中共收皮多過有得著草去外國
https://youtu.be/Tt1ksjxiVEU

Ted Cruz 清楚指出呢條bill 無助改善香港目前被中共專制統治的處境丶幫助香港人,呢條法案只會降低難民入境美國嘅門欖,方便中共間碟入去美國,所以他反對有關法案。
法案有問題嘅話就一早提出
唔應該最一分鐘先反對
法案有問題嘅話就一早提出
唔應該最一分鐘先反對
幾時提關你撚事咩
最後一秒先發覺有問題得唔得呀?
佢做醜人又得唔得呀?
有問題就係有問題,同幾時提出無關
如果佢見到有問題都唔提出來
佢就唔係一個負責任嘅代議士。

見到太多人移民美國夢碎係到又救手足又賣香港咁 人地真係慘無啦啦俾你班痴線友狂屌
星期三佢講話支持
星期五反對
條法案明明冇改變,點解要轉軚啊
法例有容許Security check
唔係完全冇掩雞籠㗎
到底Ted Cruz 有冇睇嗰條Bill㗎

佢可以最後嘅一刻呢反對
不過佢咪要接受政治負責

而且法案係有兩黨共識支持㗎
你撐 Ted Cruz 冇問題
但係你就屌緊其他支持法案嘅共和黨人

仲有想走,大可以用BNO走嘅
你就唔好講到人哋想咁想走啦
錯曬,你點知係咪共和黨參議員有人質疑但無人敢岀聲,Ted Cruz做醜人?

你有無聽前幾日個聽證會架,佢哋班參議員係一直暗地質疑個法案,支持嘅參議員個個只提「Safe Habour Act 2020」,無提HK PEOPLE FREEDOM AND CHOICE ACT。一早Rubio講左呢個法案係低機會率過架喎。臨門被人否決根本唔係surprise.,唔知點解成堆人好驚訝咁對Cruz群起而攻之。

再講,唔好再用兩黨共識黎模糊化成件事嘅事實。
呢條HK PEOPLE FREEDOM AND CHOICE ACT一直係眾議院提,無送上過參議院。一條bill要快過就係參眾兩院各自都有同一條bill,之後兩邊過完就merge埋一齊。但呢條唔係,係直至house通過左先送上黎,班senator先開始審,仲要得1,2個星期睇。

參議院一直係cosponsor safe harbour act 2020比較多,反而呢條HK PEOPLE FREEDOM CHOICE ACT突襲(咁做可能係想會期結果前快過),senators有無足夠時間睇清楚都成問題。

得,當你質疑Cruz嘅動機係啱。咁你咪睇下條bill嘅條文,判斷下過左同唔過有咩分別囉,Cruz嘅理論成唔成立囉。老實講,有無條法案根本微不足道,個個講到好多個黃之鋒俾佢搞到走唔到,但個個都扣起左passport,有passport嘅有英加澳唔走,係都要美國?當自己係難民定移民?

你再睇下條Safe HABOUR Act,果條先係真正救到人,咁佢依家個反對理由就不成立,到時如果Cruz反對咪大家睇清楚囉,不過係hotline反對唔等於條bill玩完,只係要審議左先,係咪連呢樣野都搞唔清?
覺得美國佬會幫香港人 真係好天真嘅諗法
依家上法案就只有HKPFC Act,有Hong Kong Safe Harbor Act (S.4110 & H.R.7415)當然好,但係唔應該連其他法案都否決!
仲有,HKPFC Act係有上過參議院,不過後來改咗法案用另一個名起九月上,唔好講人無睇過!無錯依家hotline反對就係等審議,但係會期完咗,審咩?
Hong Kong Safe Harbor Act連參議院自己都未過,你不如求Ted Cruz叫參議院自已過咗條Safe Habour Act 先講!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞