Ted Cruz反對《香港人民自由和選擇法案》,令法案不能於美國參議院通過

1078 回覆
764 Like 76 Dislike
政府啲求職騙案都有教啦

唔洗勞力/技術就有大錢賺
係騙徒先會咁益你
not so certain.
如果真係血啲教訓,支那而家唔會衰到咁。

所以都話黃皮真係唔啱鬼佬果套架。
正常思路
問題係你美國唔出 support 可以點?
當年國民黨都要拎台灣做基地啦
美國有無咁幫香港?

當然責任係番香港人身上
香港呢邊下下都要等美國點頭先行得
呢到又係衰, 剩係睇成玨人圍住NCM 個twitter 就知
一味附和無獨立思考
變左比人撚囉
又咁諗
中国每年死既人咁多
蛋瞉、限電凍死、P2P爆雷、肺炎病死
得64先會每年都有咁多人/國家出面記念
依個就係佢地做左件有價值既事既證明
因為係Hotline丫嘛?
有冇價值點都會有個客觀標準
有冇啲tangible嘅目標達到
如果一定要主觀上嚟講嘅
咁即係冇

如果已經assume咗一定要犠牲
咁係唔會思考有冇必要犠牲
廿一世紀啦
Think outside the box啦
我話唔一定要死人姐
冇話唔犠牲喎
只不過死因高尚啲,啱普世價值胃口啲啫。

你諗下,支聯會如果年年叫人集會係因為又蛋殼租戶俾人趕左出街凍死,啲人仲會唔會入錢入錢入錢?
但係如果嘩學生因為民主自由俾解放軍射殺呀!仲唔喊仲唔燭光?

大家都係死。
大家都係無改變極權統治。
只係六四好聽好睇好賺啲啫。
始終如果維園book場話聲援P2P受害家庭,硬係覺得9唔搭8
21世紀你咪一樣要食飯痾屎
話之你去到5678G啦。有啲基本嘢係咁就咁架啦。

無犧牲之後無啦啦有民主,即係好似你而家去禮賓府敲門叫林鄭就咁俾個場你管咁。
聽都知無可能啦。
但係如果你肯犧牲自己個人自由,冒著俾狗咬嘅風險去綁林鄭返黎迫佢放權,咁咪有機會囉。成功你咪連犧牲個人自由都唔洗,失敗你個犧牲咪無價值囉。

其實如果你可以無任何犧牲/代價就可以攞到香港特區個管治權返黎,我都好想知點做到。
因為如果咁都得,基本上個世界乜撚都得架喇。
yes 本來係走後門先至上到去參議院
咁又唔係啊
以前都冇無人機囉
TPS要法案生效時已在美國先申請得 姐係就算過左,立即走過去嘅手足係無得申請架
而第2類庇護本身美國都有 真係走到嘅,本身都申請得,洗乜有條法案姐
America first 就係咁嘅意思
係美國優先
做乜嘢都要考慮美國先
唔係話要美國第一做大阿哥
香港人以前就笑中東難民唔留喺祖國打仗,去西歐俾左膠捧做大爺
呢一年就講到唔移民係奶共、幫共匪回血
到今日又變返香港人應該留低抗爭
仲搞緊
話唔埋㗎呢啲嘢
當初我哋都對trump委任嗰幾位大法官寄予厚望,而家咪又係同deep state同流合污背刺我哋
我已經係美帝國讀書
TPS得18個月
之後要睇政府決定續唔續
因為太少人受惠 好大機會會唔續
共和黨籍參議員克魯茲(Ted Cruz)提出反對,直指法案不是為了香港制定,而是為了民主黨自己而制定;他並指控民主黨議員試圖利用香港危機,以達成他們長年希望修改美國移民法律的目標。

克魯茲指出,在美國目前移民法律下,香港人本來就有資格成為難民,川普7月也特別增加難民名額,並將其分配給香港。他說,「香港人民自由和選擇法案」恐會大幅降低美國難民門檻,導致連無法舉證有被迫害可信恐懼的人士都能取得難民身分。

他強調:「沒有理由降低這個標準,這麼做可能有遭致中共利用的風險,他們可能會送更多中國間諜到美國。」

克魯茲也質疑,若民主黨真的有心要對中國強硬,就應該以「一致同意」方式通過他的「劇本法案」(SCRIPT Act),讓為了進入中國市場而更改電影內容的美國企業無法取得聯邦政府資金或資源,例如美國娛樂影視公司迪士尼(Disney)。

布魯門塔當場提出反對,致使克魯茲的「劇本法案」連同「香港人民自由和選擇法案」今天雙雙闖關參議院失敗。
姐係原本都有 爭在值唔值得降低呢個standard
push
其實我一路都覺得,做咩英國佬寧願收容300萬BNO移民,咁多移民之後一定好多社會問題架,但都唔肯處理最核心嘅問題呢?
因為BNO係英國國籍 要負法律責任唔在講
英國佬有齊BNO含家三代既資料
你有咩賤畜精神支那豬過黎英國搞事
要起你全家底+遣返你全家易如反掌
英國佬考慮經濟問題諗得過加上唔多人反對已經可以去馬

你美國佬咩背景分析審查都做唔到 支那可以偽造任何資料搵隻支那豬過去扮手足
如果呢單野係民主黨連登仔一定喪屌奶共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞