Ted Cruz反對《香港人民自由和選擇法案》,令法案不能於美國參議院通過

1078 回覆
764 Like 76 Dislike
唉,望係咁望佢快啲推啦
咁早搞分化
之前HR7428先係有用
HR8428 已經冇咩用
講緊 sec 6 , sec 7 in HR &428
&428 >7428
唔好失望,本身個法案內容就充滿缺陷性,兩頭唔到岸
幫埋人企響美國人角度辯護
咁多人屌ted cruz 
今次大選民主黨/中共做左咁多手腳 
佢驚中共借香港做滲透都唔得

依個post有人提到加拿大多藍絲, 
其實唔洗拉到咁遠, 睇下CA, 睇下NY依堆多華人既地方, 唔理係支狗定係香港人移民過去既人, 有幾多人真係撐香港果種本土既思想? 咪又係屌香港班後生係暴徙搞屎棍

OK, 你可以諗佢係仆街 搞到香港手足無得走
但你諗下到5年後, 10年後, 當走一個香港手足=入兩件共狗去美國, 去到投票之後點, 又係幫中國投比d奶共既撚樣
我當然明喇
所以先用「」括住左膠
從來都係非黑即白既連登仔 先會覺得民主黨=左膠=撐中共
共和黨=右翼愛國既美國人=反共

事實永遠比呢類二元分化對立既睇法複雜得多
而家唔洗咁多共狗已經有選舉作弊啦,仲5年後10年後?到時香港人都死哂
我地係外國人,我地係要求幫助,唔係要求移民優惠,如果有條 bill 話香港人可以直接申請美國公民,當然有著數架,但咁係香港人好事?我地到係爭取香港民主,定係爭取美國綠卡?美國人會點睇在美港人?又係一班搵著數既人?

我成日都覺得移民係畀香港保存能量,但唔可以太鬆,唔可以將抗爭變成特惠移民 plan

同埋條bill乜野技術移民,到底佢係吸收香港專才,定真係幫香港人重奪香港
其實你要明白而家係走難唔係移民,照你咁講當年美國就唔應該救班越南難民,叫佢地留係越南戰鬥到底,咁佢地一早死哂啦喎,邊度仲有之後嘅越南大和解?
救生艇係作為人道主義嘅援助,點解要俾你解讀成香港人要美國綠卡咁功利先?事實唔係個個香港人都想用條命同中共打,俾佢地走好難咩?
點會無用!?好多係美國讀書嘅手足,就係要呢個身份,唔係讀完就要即刻返香港
針無兩頭利,問心家陣走佬去英美都好撚多都係藍屍狗,咁多手足咁後生點走?
同埋而家國安法下,香港抗爭可能性係零,我地要承認呢個事實先可以繼續行落去
香港要重光前題係中共倒台,呢樣野冇十年八載都唔得,唔通你要全部香港人都留係香港等死?咁到時香港民族真係玩完
如果你剩係care短時間內點同共狗鬥(短期內點樣避免比共狗單方面屈臭)既話, 咁你既諗法係無錯既

跟住依家個trend, CA一堆democrat搬過AZ TX FL, flip哂做democrat state
republican可以留係屋企打飛機, 比biden同雜總做best friend 
AZ依家支那狗個population越黎越可觀, 齊齊撐雜伯伯
呢個係事實,如果侵贏唔到,香港人真係準備含撚,條法案本來就係為左救香港人走,而家拜登未上台中共已經打壓香港人咁勁,咩人都拉,遲啲拜登上台,香港人都唔死?
廢侵力果然口說反共,身體還老實
其實上面大家唔洗講得咁串的

係咁右傾的連登都會聽到撐Trump的人可以咁"理性"評Ted Cruz
希望呢個咁"理性"的思維可以繼續落去
無論係評GOP定係DNC
唔該大家"理性"D
1)英國對香港有歷史責任,英國收冇BNO嘅香港人應該要寬鬆過美國。

2)香港真係好多藍絲同共諜。
其實共產黨間諜應該直接終身監禁啦
而家香港嘅情況係爭分奪秒,每一日發生啲咩無人知,我地夠知Ted有佢嘅難處啦,香港人無難處咩,岩唔岩先,叫我體諒佢真係做唔到
咪係 又唔係boris johnson話BNO 可能好多共狗
不如唔好比BNO入境英國

呢d法案重點永遠在細節架啦,法案過左,到真係出審批都大把地方可以執你邊個入得邊個唔入得
個人覺得根本無必要搵國家安全黎做藉口夾硬剎停佢
表示理解
反正要走嘅最少都有加國同英國開咗門口
難民既意思係,你返唔到本國,你返到本國會死或坐監。
但你話我聽專業人士係咪呢個範疇?

唔話香港人功利,但香港身份唔係香港人發,係中國畀張單程證就有,到底點做 vetting ,呢個對人地係難題,定係想學越南難民咁入禁閉營?香港同越南係咪可以比較?

話冇BNO or 父母冇BNO既後生(講緊無案在身果d),加拿大、澳洲都有類似計劃,並唔係無路行,係咪要做有 A/B/C/E/F 移民套餐畀你揀先叫真係幫香港人先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞