Ted Cruz反對《香港人民自由和選擇法案》,令法案不能於美國參議院通過

1078 回覆
764 Like 76 Dislike
其實份 bill 冇 senate 版本已估到難過,尤其民主黨滲左d共和黨一直反對既野,變相畀某一個群體 bypass 現行移民政策

都係果句,我地係 fight for freedom 唔係 fight for immigration

有得位畀香港人走 OK ,但唔應該強求
算啦,政治就係咁
根本好小事,類似既法案總會過,尤其係手足庇護呢 part
同埋你地知唔知侵最近收緊左政治庇護政策,比之前更難,呢條法案唔過,你叫啲流亡係美國嘅手足點算?唔通叫佢地返黎香港等死?
好難講啦
你唔係美國,你唔會知政庇有幾難
澳洲好危險就真
中共魔爪一直想霸佔澳洲
在共匪眼中澳洲只係依賴英美的小國
呢d咪識玩政治囉
咁佢反共我都唔懷疑 但有時d野去到關鍵個一步唔做就係唔做
吹佢唔脹

其實侵前排都收緊左難民政治庇護d政策
變相搞到香港人同手足更加難走去美國架啦
你估ted cruz點會唔知丫
我明你意思,都明白前幾頁支持Ted Cruz的論點

之但係有啲手足被狗擇咗名但未落 charge,而家少個地方走真係事實嚟喎,點會唔sad啊。唔好吓吓都左膠前左膠後,而家結果發現,原來反對法案嘅唔係左膠囉。比起共和黨,呢個時候會唔會左膠先幫到手足呢?

有幾多00後手足無 BNO 身份(多得啲仆街藍絲老豆老母)?唔通由得佢哋留低坐冤枉監咩

有時真係睇啲鍵盤戰士侵粉唔順眼,而家可能要坐監嘅又唔係佢哋,下巴輕輕話 Ted Cruz 無問題,風向點帶都得架啦,但係俾狗擇過名嘅手足會有唔同諗法囉

差一票就係差一票,點解其他共和黨議員支持,但係Ted Cruz反對先?帶風向支持 Ted Cruz 嘅同時,其實係反對緊其他投支持票嘅共和黨議員囉,兩樣嘢係 mutually exclusive 的

呢度啲人帶風向帶到對人不對事就太過份喇
如果民主黨 senator 真係咁想過,晨早出左參議院版本,畀佢過 committee ,將問題講出黎,而係要參議會同意眾議院版本。

當然,民主黨都舊年都 stop 過共和黨提出關於香港既 bill,無真正兩黨共識就係咁。

學你講,政治就係咁
講得啱啊巴打
佢啲門面功夫足到剩係呢個post都仲有起碼成半人撐佢
有D人仲未明共和黨係香港點解會有奇怪的輿論優勢,因為共和黨個形象就係老老土土反移民但又好固執反共,有人反對移民Act係可惜,但又符合佢個形象,咪反彈不大

如果有個以大愛包容為主打,叫收多D難民又緊急關頭反對的民主黨人出現,你就會覺得佢雙重標準,因為不符合一貫個形象
班傻仔盲撐Ted真係無眼睇佢地根本唔知而家政庇有幾難
傻仔易老點
侵粉=只係反共既藍屍
個個都同意條法案,係Ted出黎反對,你唔好傻啦,盲撐冇意思
事實上就係佢阻撚住哂ok?
同意
個個講到好似欠左你咁
雖然 Cruz 嘅立場可以理解
但係佢嘅決定明顯對港人不利
唔明點解呢度咁多人支持
咁我地應該要求再上,抽走 sec 6 同 sec 7 呢兩部份,而唔係屌來屌去
Ted 有佢理由,而且合理,咁咪相就囉
如果佢冇理由,咪屌囉

盡快過條新 bill,最好就係咁
因為佢地事不關己,有幾多真係出去打嘅手足,咪又係冷氣軍師,根本唔知呢條法案唔過對幾多係美國嘅手足有影響
合理
人哋都係保護自己既國家..
到最後 只有我地係香港人
呢件ted講到話支持香港人同比香港人難民入嚟係兩回事
講到咁分分鐘有啲傻仔盲粉會以為佢會遊說政府派兵打入嚟保護香港市民添啦
做游說工作好難,下一次要再上都唔知幾時啦大哥
「盡快」都要等出年
無 hot line 仲要排隊等
2022 都唔知得唔得
唔駛奶 Ted ,但唔駛理d風向要人轉屌共和黨,話民主黨先係幫香港人
呢條 bill 就係唔夠兩黨共識先會衰,話 hotline 得 Ted 反對,佢醜人咋
不如現實d好無
下一屆香港無乜特別事發生既話
就唔會有呢類似既bill
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞