他不是我最愛 但計劃結婚了

56 回覆
8 Like 14 Dislike
背景
兩個都係90後,一齊左年半,打算儲兩三年錢就結婚
我係佢第三個女朋友,佢好愛我,好錫我

雖然大家一齊時間好短,但雙方都為大家付出好多,未試過鬧交, 因為好識得表達自己嘅感受,甚至是過電話入面喊住一齊傾訴,拗撬就有,不過都好快就解決
我拍過好幾次拖,心入面都冇話掛住前度嗰啲, 全部斷曬聯絡,就一直愛住現任
各位可能見到個標題第一時間就覺得我係臭雞,但唔係

比起現任,我試過更加去愛一個人(簡稱甲),嗰種甜蜜,鬧交時既夭心夭肺,分手嗰種痛,係我係現任身上搵唔到,而家亦都已經完全唔愛甲,但嗰種經歷係刻骨銘心, 深刻到成日懷疑自己係唔係唔夠愛現任,可能因為同現任冇鬧過交掛(更遑論分手),未試過有危機會失去佢既感覺, 所以未體會到嗰種所謂既“更加愛“, 不過安穩嘅生活都係一種幸福

有冇巴絲都試過, 唔通最後結婚對象唔係最愛係真既?
有試過
但原因係因為對方同前度咁好
絲打你男朋友咁錫你
就唔好諗咁多啦
有試過
但原因係因為對方同前度咁好
絲打你男朋友咁錫你
就唔好諗咁多啦

好無助 一個人總係會亂諗
經歷左唔同既野 加上人大左
有啲野 永遠唔會再做
但唔代表唔夠愛宜家果個 方式唔同左姐
刻骨銘心唔代表一定係最愛
你覺得刻骨銘心
只係因為當時你既思想性格
影響左你當時愛一個人既方式係要轟轟烈烈
但當你人大左經歷多左諗野成熟左
愛既方式亦會因而改變 變得平淡
但都唔代表而家平淡既愛唔係最愛

我認為
其實好難好去衡量邊次係最愛
因為每次既戀愛都係當時既最愛
(放唔低前度就開展新一段感情既另計)
只可以講你知道而家依一刻心裡面最愛既人係邊個就足夠
你覺得刻骨銘心

我認為

講得好好諗通咗好多
其實你現任可能都唔覺得你係最刻骨銘心果一個,佢之所以咁錫你,唔會同你鬧交,某程度都同你一樣經歷左好多野。先有今時今日既佢,所以,活在當下珍惜前人啦
你覺得刻骨銘心

我認為

講得好好諗通咗好多

搵到個咁錫自己既人要好好形珍惜
其實你現任可能都唔覺得你係最刻骨銘心果一個,佢之所以咁錫你,唔會同你鬧交,某程度都同你一樣經歷左好多野。先有今時今日既佢,所以,活在當下珍惜前人啦

知道
聽下C AllStar首新歌「出場序」
就係同你而家的故事差不多
我都好明白呢種感覺
但我而家想係仲有機會的時候,將最愛的人緊緊捉住
放過男朋友啦, 佢走左之後就知佢係唔係最愛。
可能因為你ex 係失去既野
依家你既男友係你擁有緊所以先冇呢種感覺
就結婚唔好諗咁多啦 唔係所有野都好似拍戲咁
感情咁穩定,又少嘈交,而且又有打算成家立室,就唔好諗咁多。
世界上又有幾多轟烈嘅愛,唔好諗到咁電影化
我明
佢唔會令你有心跳果種感覺
但會有安全感 相處得最舒服
大家又就到大家
同埋大家目標一致想去有家庭
都算難得既
我 Ex 有你咁識諗就好
聽下C AllStar首新歌「出場序」
就係同你而家的故事差不多
我都好明白呢種感覺
但我而家想係仲有機會的時候,將最愛的人緊緊捉住

好的知道
連登有愛 多謝你哋
拍左三年拖 計劃結婚 三年都無吵過架 好錫對方
但女朋友突然話無左感覺 準備散
難得搵到有個錫你既人 就好好珍惜喇
冇鬧過交,小心一鬧就會好大獲
未鬧過交未必係好事,鬧交可以促進關係(好似係)
拍左三年拖 計劃結婚 三年都無吵過架 好錫對方
但女朋友突然話無左感覺 準備散
難得搵到有個錫你既人 就好好珍惜喇

好慘 巴打要支持住
冇鬧過交,小心一鬧就會好大獲
未鬧過交未必係好事,鬧交可以促進關係(好似係)

有喺拗撬入面, 平心靜氣講出大家心入面嘅睇法, 佢係一個eq好高嘅人, 份人冇咩脾氣, 好易相處 。
而我係一個衝動燥底嘅人, 但爆完嗰一下火, 一口氣講曬自己嘅睇法(態度mama),都會同佢道歉再慢慢傾下, 我知我衰,已經學緊收下把火

其實我心入面都好怕佢發火, 有一次我有態度好差咁wts同佢拗撬,佢話“唔撚係咁呀“ “屌“ “唉,對唔住,我唔岩“
其實我個心好痛
我 Ex 有你咁識諗就好

下個會更好的
臭雞 知足d啦
會唔會變成日劇 其實並不在乎你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞