★徙置區復僻!推共享房屋 3單身人士同住月租5700元

79 回覆
17 Like 22 Dislike
「共·融舍」房屋共享計劃,提供22個單位予有迫切房屋需要或正輪候公屋的弱勢社群,每個單位月租5700元。目前,有13戶符合資格的住戶獲批並陸續入伙。

計劃提供22個單位,面積由340至390平方呎不等,每個單位標準費用為每月港幣5,700元,可容納最多2個家庭或3個同性別、同種族的單身人士共住及攤分費用。單位內已配備基本傢私配置,如床、床褥、衣櫃及餐桌椅等。

計劃目前仍接受申請,申請資格包括:屬弱勢社群(單親或少數族裔人士/家庭優先);有迫切住屋需要;現居劏房及正輪候公屋3年或以上;有全職工作或已申請綜援;樂意與他人共住並共享空間。

https://topick.hket.com/article/2819409/商界社企合推共享房屋%20%203單身人士同住月租5700元?mtc=10012
將大愛撚放去同巴基蝻住會發生咩化學反應
係唔係要同南亞妹妹住
random抽?
抽正 南亞gay點算
每個星期煮咖哩
同d窮撚住, 仲要住埋同一間屋, 一定勁多人偷o野
合法劏房?
最憎同唔識人住,爭咩爭閪乜都爭
三百幾呎容納兩個家庭
好耐以前好似試過3個廢共住公屋計劃
後來經常發生斬人 傷人 之後冇左

露底啦仆街党媒,幫港共做宣傳
唔好話三唔識七,就算一家幾口都會嘈啦,諗出嚟嗰個不如試下住返一年半載
仲要$5700

以前徙置區幾十蚊only,有d長期唔交租,政府都唔理,又冇乜鳩 富戶政策,李+X都住得
同X哥一齊瞓
以為d lab

做白老鼠生活實驗
threesome plan
如果三個單身人士都識得 可唔可以住埋一齊?
住落唔岩傾又造成一大堆問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞