[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 02

1001 回覆
38 Like 3 Dislike
我今日應該都收6:00
今日繼續唔出?
個半鐘
再唔出應該會比人剪
你知就好
我驚啊
嗱! 有女角色出現啦最期待嘅畫面出現了
姐姐
你地開心啦!
遲下咪又比你寫死
我未諗到佢嘅結果係點
樓豬成日殺人
唔好諗到我咁衰我唔想㗎
唔好解釋啦
他們看到戰斧飛來,都馬上散開躲避,但戰斧轉速極快,即使避開也被割傷

戰斧往回飛來,陳鯨伸手接住,然後就跑上開戰,我也跟在其後

「天地八極,乾坤借法!」在後排的一個屍化道士唸出咒語,天上立即憑空出現了一個白色的太極標誌,並向下壓向我和陳鯨

我們被壓得慢慢蹲下,用後背頂住那太極圖

「哈哈哈哈!!」陳鯨突然笑起來

「依個時候有咩好笑啊?」我無奈的問

「我諗到佢粒精石會好勁!!哈哈哈!」陳鯨將戰斧插到地

「啊!!!!」他大叫一聲,真氣外露

紅色的真氣逼使太極圖散開了

「又會突然咁勁...」我看著陳鯨

「真係開波啦喎,準備好未」他問我

「隨時嚟啦」我本想握緊鎚斧,我把手握到手柄的鐔位時,握手的位置突彈出了十支短針,正正插在我十根手指頭上

「嘩屌!搞咩啊」我本想鬆開手,但身在戰場上,不得隨意停下

我再度握緊鎚斧,向前揮擊,但這一下揮擊的威力比我想像中的高了幾倍,一道藍光從鎚斧揮出

把我正前方的殭屍直接擊飛,本來正衝來的殭屍停住了腳步

「比個幾支針嚇親?」陳鯨冷笑一下

「你知咩事?」我問他

「依幾支係用嚟抽你啲血!」陳鯨邊說邊揮斧,他跳起,凌空轉了一圈,揮斬

這一斬直接將殭屍一分為二,陳鯨也在斬擊後成功落地

「抽血?」我疑惑

「直接將血抽入武器裏面,血入面有人嘅魂魄,咁樣你同你嘅武器就可以發揮到再強啲力量」陳鯨說

的確,我也見過英叔將自己的血塗在弓上當作武器,應該是同一個原理

「依把野都幾犀利....」我看着手上的鎚斧

「 同你講咗係好野嚟㗎啦」陳鯨笑說

「你地講完未啊!!」殭屍們大叫

「哎啊!唔記得咗你地添」陳鯨冷笑

「殺咗佢地!!」殭屍們再次衝來

這次我握緊鎚斧,任由鎚斧抽血,還它發揮最大效能

「虛無不知!焰!」陳鯨唸出咒語,一團火焰從陳鯨的手臂竄出,沿著手臂轉到戰斧上

使戰斧攻擊力大增

他跑上前,起腳前撐,踢在殭屍的下巴上,然後戰斧由下而上揮擊,殭屍被一分為二,再橫斬,變成一分為四,心臟也被斬破了

而我還在適應鎚斧

一輪打鬥後,殭屍們都快被清除了,只剩一、兩隻,陳鯨再次飛出戰斧,戰斧斬掉陳鯨面前殭屍的頭後,向我飛來

「烈!」陳鯨叫我

我回頭一看,發現戰斧差不多飛到我面前,我馬上用鎚斧把戰斧打到我前方的殭屍身上,準備地斬在殭屍的胸口上

「搞掂」陳鯨行上前,在殭屍身上取回戰斧

「估唔到依支真係幾好用」我拋一拋鎚斧

「依家我同你都算係半個同伴,唔好呃你嘅」陳鯨笑說

話畢,他走到殭屍化灰的位置收集精石,並一一吞下,但吞到剩下兩粒,他身體冒出青筋,前額滲汗

「做咩啊?」我馬上問

「嗄.....冇事,只係一日裏面唔可以吞咁多粒,身體負荷唔到」

我看著他手上的精石

「你要試下?」他把精石遞給我

「呃....唔洗啦,我靠自己實力」我拒絕

「啲屍化道士係用你自己實力殺死嘅,吸引咗之後啲功力又係你自己嘅,咁都唔算靠自己?」陳鯨這樣一說好像有點說服我了....

我猶豫的看著精石,陳鯨一手把精石塞到我手裏

「自己諗清楚先再決定啦」說完後他就拿起戰斧繼續前行

我把精石放到袋中,也跟著起行

之後,我們在路上都遇上不少殭屍,但都很易對付,除了不時會有幾隻屍化道士出現才算棘手一點,但都讓我們處理掉了,亦因此我袋又多了幾粒精石,都是陳鯨塞給我的

而不知不覺,終於來到深井....碧堤半島
未㩒入嚟已經估到係你啦食蕉兄
咁勁
多數都係你第一個留言
之後就係你啦三碗兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞