[10月經典回歸] 寒蟬鳴泣之時 業 (25) 依個人相當有嫌疑

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
一早準備趙碎舊蘿蔔
含係口撈埋啲口水
到佢一摸就嘔口入面啲蘿蔔汁出黎
佢依吓突然closeup所以令我會咁覺得

沙都子比人話演技差
10年沙都子fans好肯定咁講 今次佢好明顯做緊戲
我都見到
勁多人都覺得沙都子係做戲
同埋臨尾梨花個樣好多人都覺我佢應該係發現咗啲嘢
睇撚完海貓硬係覺得會做埋哩啲野整古做怪

沙都子比人話演技差
我都見到
勁多人都覺得沙都子係做戲
同埋臨尾梨花個樣好多人都覺佢應該係發現咗啲嘢
要留意每一個細節
仲要大大力揑k1
仲有個細節位
Twitter見人話老師去沙都子屋企嗰時
原版鐵平同fd打緊麻雀,今次冇
霞 霞
呢個可能唔得閒整姐
其實係咪原版第一季買恐怖買得咁成功
所以有啲巴打都想新版前半繼續咁玩
有羽入會變搞笑番
有人跟我一樣覺得沙都子嘔吐的那段是在演戲嗎?

先是不自然地打圭一的手,像是早就知道在這時間圭一會摸他頭一樣;

然後是異常棒讀的一段吐嘔戲,第一次看這段我就覺得很奇怪了,沙都子的聲優明明一直都配音配得很好,怎麼這段高潮位的配得突然變爛了?我之後開彈幕看第二次發現其他人也覺得這段弄得不好,沙都子的聲音沒舊版的慘,但比起動畫製作爛,我更相信這是動畫組故意的,目的就是為了表現出沙都子的爛演技。
無論是在海貓還是暮蟬中,通常覺得有違和感時都不是動畫組的鍋,而是劇本刻意為之。

最後是吐嘔物的部分,你說沙都子怎可能憑空突然吐東西出來?但如果仔細想想沙都子在吐的前一幕在幹甚麼?他剛吃了一塊超大的蘿蔔,咀嚼完剛好口裡就有能裝作是嘔吐物的素材了,可以順理成章的一邊演戲一邊裝作真的在吐。

你說這是在藍色窗簾?對照一下過去海貓和暮蟬,龍騎士都會把線索藏在超不重要的日常聊天畫面中輕輕帶過,劇中的角色也一笑至之沒再深討,就如吃蘿蔔這邊一樣,雖然看似不重要,但卻有可能是案件中其中一塊拼圖,而且這一幕更是新版刻意添加的,更讓他顯得可疑。

如果以上都成立的話「沙都子黑幕說」的可能性又會再大大提高,然後對比前兩章來推斷:

崇騙的結局應該就是圭一和沙都子死在一起,而且他們還都是被同一根球棒打死

示意圖

From台仔
梨花:做戲咁屎 收皮啦
舊版祟殺不嬲大石會對圭一好衰
因為今次佢唔係保護對象
死法真係中就勁

梨花心諗:做乜鳩姐你
https://twitter.com/gatariblue/status/1334508674870620168?s=21
依幕安排梨花同沙都子光同暗嘅對比
有冇咁多解讀
全世界一齊鳩估
咪又係撚狗
海貓試過唔好對啲分鏡文戲咁撚多解讀
撚到仆街
特別ep4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞