[10月經典回歸] 寒蟬鳴泣之時 業 (25) 依個人相當有嫌疑

1001 回覆
15 Like 4 Dislike

因為係完全新作,太多新內容可以討論,好難可以再好似之前咁乜都4重加密討論,咁樣只會阻礙到大家討論
嚟緊大家討論寒蟬都唔會點加密,好大機會會劇透到新人,所以新人嘅話快啲睇吓第一頁q&a,之後快啲睇哂原版先再返嚟睇新版同追post

https://youtu.be/i4GaPCEiHIg

ーSTAFFー
原 作 竜騎士07/07th Expansion
監 督 川口敬一郎
シリーズ構成 ハヤシナオキ
キャラクターデザイン 渡辺明夫
アニメーション制作 パッショーネ
製 作 ひぐらしのなく頃に製作委員会

ーCASTー
前原圭一:保志総一朗
竜宮レナ:中原麻衣
園崎魅音・詩音:ゆきのさつき
北条沙都子:かないみか
古手梨花:田村ゆかり
大石蔵人:茶風林
富竹ジロウ:大川 透
鷹野三四:伊藤美紀
入江京介:関 俊彦
羽入:堀江由衣

https://youtu.be/soQjR5_GHXI
OP

https://youtu.be/E4_pLpqerqQ
ED

香港正版:https://www.youtube.com/channel/UC0wNSTMWIL3qaorLx0jie6A
逢星期4晚 12點更新

官方網站:https://higurashianime.com/

梨花:做乜鳩姐你
ーQ&Aー
希望大家睇咗先,真係唔明先再問

Q:又話remake嘅?
A:其實官方從來都冇話過remake,只係話會有寒蟬New Project
只不過pv+埋第一集,大家都assume咗佢一定係remake
最後全世界好成功比佢撚狗,第2集即刻連title都改埋,可以話係新作/續篇嚟

Q:咁既然係新作,我係咪要去睇咗原版先?
A:雖然原作者話新人入坑可以照睇新版,唔洗睇原版都得
不過基本上全部巴打都認為去咗睇原版先會好啲,因為新版第2集一開波已經會劇透咗成套嘢一個最重要嘅點,會完全冇哂睇原版嗰種震憾
所以快啲去咗睇原版先,睇完再返嚟一齊睇新版

Q:我未睇過原版,但已經睇咗新版第2集...係咪已經收皮...?
A:唔洗驚,其實你未睇過原版嘅話,多數都係覺得唔知佢一開波嗰幕係做緊乜鳩,應該未必知佢透咗你啲咩
總之依家即刻stop,去咗睇哂原版先再返嚟睇新版就得

Q:我好忙,冇咁多時間補翻原版,直接睇新版應該ok?
A:冇時間嘅話會寧願你唔好睇住,等嗰排真係得閒再去睇原版,都唔好直接睇新版
套嘢唔會走咗去,幾時都有得睇,新鮮同神秘感緊要好多

Q:google見原版有好多季喎,點樣開始睇好?
A:正篇故事係得兩季
寒蟬鳴泣之時
寒蟬鳴泣之時 解
睇完依兩季就可以,加埋有50集,好快睇完
禮 煌 擴 係OVA嚟,同主線基本上冇乜太大關連
禮 就絕對建議睇埋,可以當係解嘅延續,同埋會講多啲某幾個角色嘅過去/背景
煌 就係賣肉賣萌搞笑日常番,想睇吓佢地成班搞吓笑做吓鳩嘢嘅可以睇埋
擴 就....其實可以唔睇

Q:見你地係咁講咩海貓海貓,又係咩嚟?
A:原作者嘅另一套作品,海貓鳴泣之時

你可以當係寒蟬嘅續作,但故事基本上係冇乜太大關係,可以當獨立作品咁睇,只係內容有時會見到寒蟬嘅彩蛋,同埋某幾個角色都同寒蟬嘅角色有啲關係咁解
至於點解會係咁講海貓,因為新版op入面有幾個位係海貓彩蛋嚟(其實直頭已經有一個海貓角色喺個op度出現咗...),就令好多人都估可能新版寒蟬嘅故事會同海貓有關連,所以大家都好撚興奮
不過暫時都係大家估估吓討論吓,官方冇正式公佈過任何嘢,只能夠期待吓新作會點發展落去

Q:嘩咁我係咪要睇埋海貓先可以開始睇依套寒蟬新作?
A:唔洗,睇完原版寒蟬兩季就得
當然,如果你有時間嘅一定建議你睇埋,因為本身海貓都係一個唔會差得過寒蟬嘅神作嚟,甚至有唔少巴打鍾意海貓多過寒蟬添!絕對值得睇
但建議你嗰排真係好得閒先好開嚟睇,因為海貓好長,角色同資訊量都好多,唔建議好rush咁睇,等陣消化唔哂仲衰

仲有一個重點,記住海貓唔好睇動畫,垃圾嚟
記住一定要睇漫畫或者去睇原作VN

再諗到咩問題,下個post再加
以下係更多關於寒蟬同原作者龍7其他作品嘅資訊
有興趣嘅絕對建議睇埋!
感謝 開心扯線公仔 巴打整合

———————————

當睇完寒蟬動畫而想對哩套作品有更深入認識但又唔知點嘅話可以望下面 (可能有劇透)

———————————

如果有人對龍騎士07嘅作品有興趣嘅話可以望下面 順便睇下作者其他故事

When They Cry 系列

寒蟬鳴泣之時
(後面自己加"し編")
[鼓勵只睇過動畫嘅人去睇漫畫/VN補返細節位]
主線:鬼隠 綿流 祟殺 暇潰 - 目明 罪滅 皆殺 祭囃
動畫only(A):妖戦 結縁 猫殺 厄醒 夢現
漫畫only(C):心癒 燕返(麻雀) 現壊 鬼曝
遊戲only(G):手機驚嘅命 染伝 影紡 言祝 澪尽 盥回 解々(解解?) 憑落 神姦 PsP嘅雀
AC:鬼騙
AG:罰恋 羞晒 Outbreak(啫係OVA嘅擴)
CG:宵越 雛見沢停留所
ACG:賽殺 昼壊(改編自Daybreak)
官方同人小說合集:語咄 [入面都有一篇叫鬼騙篇 但wiki confirm係完全唔同嘅故事]

海貓鳴泣之時
[基本上一定唔可以唔睇]
出題篇::Episode 1 2 3 4
散(解答篇):Episode 5 6 7 8
外傳:翼 羽 黃金夢想曲cross 咲
漫畫加插:黃金魔女的自白
但記住一定要睇漫畫,唔好睇動畫

白鸛鳴泣之時
(未出哂)
前傳+Episode 1 2 3 4

非When They Cry系列

彼岸花綻放之夜
(有海貓嘅角色出過場)
第一夜: 1 至 7 話
第二夜: 1 至 7 話 (其實應該係8-14, 全個系列總共十四個故事)
原著係漫畫但VN內容豐富啲,再加上畫師過咗身,所以就冇出了

神隱之狼
有動畫,原作喺PsP

Rose Gun Days
VN總共四篇: Season 1 2 3 + Last Season,見Amazon漫畫版好似已經出齊哂

祝姫
有漫畫,原作喺DMM

仲有好幾套同Key社合作或者唔係得佢一個寫嘅劇本故事就唔寫落嚟了
I love 竜騎士07
https://youtu.be/JKbEMnWwPPs
第10集

注意!新版係完全新作/續篇嚟,未睇過嘅巴打快啲去睇咗原版先好返嚟再睇新版同追post!
有咩關於新版原版嘅問題想問嘅可以睇吓第一頁Q&A先,應該都會解答哂,真係唔明先再問

Btw有人係睇咗寒蟬但未睇海貓
所以如果想劇透討論海貓嘅唔該4重加密!

咁樣

多謝合作

拍開k1隻手前一秒嘅眼神
下一秒即刻發癲,成件事好唔自然
有啲唔對路
呢集都幾多梨花鏡頭
邊個落手殺
下集就見真章啦

真係相反世界
岩岩深喉左佢
係,今集影咗好多次梨花closeup樣,似係每一次都諗緊啲嘢
去到臨尾佢冇poker face嗰度,我覺得係想表達佢發現咗啲嘢,覺得沙都子唔太對路
呢集都幾多梨花鏡頭
邊個落手殺
下集就見真章啦
係,今集影咗好多次梨花closeup樣,似係每一次都諗緊啲嘢
去到臨尾佢poker face嗰度,我覺得係想表達佢發現咗啲嘢,覺得沙都子唔太對路
係喎 原版見慣咁多次
正路都唔會係發現左野既樣

定係今次梨花連戲都唔做

LIKA 又忍唔住想劇透老師
nini

唔止LIKA
連K1 都開始有唔對路
原版K1 未咁快feel到reading steiner
今次咁快夢到自己扑死大叔
個樣真係笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞