點解屯門人成日自Hi

551 回覆
351 Like 693 Dislike
外國好多中產同有錢人都係住郊區,揸車返工一個鐘好平常。
駕駛嘅時間可以聽音樂,可以online聽自己想聽嘅嘢,駕駛係一種放鬆,一種享受,但係用嚟塞車,塞車喺度浪費人生唔係外國人嗰種享受
其實因為屯元天都好大 要睇係邊度去邊度 區內接駁巴士/輕鐵都可能要15min至少
其實真係會有屯門人吹奏屯門咩

個個都日屌夜屌屯公 出次市區好似出城咁諗到有咩做一次過做晒 好似成個屯門脫離左香港咁
淨係呢個post 都唔少
住大埔正好撚多 交通方便同野食正
其實香港市區千幾呎 都係好閒
你分咁多point全部同一個point嚟
屯門去元天轉下車等下車都好撚耐
有咩問題?你都可以攞屯門黎踩抬高自己個區黎自Hi啦 家陣住屯門得罪你?
你上車又唔係唔瞓得 你唔瞓咋嘛 早啲出門有咩問題?
屯門人都會出市區玩嘅其實 你係咪見識太少?
屯門人可以出屯市同出香港市中心玩 人地係多樣野揀 唔係喺死自己個區玩
屯門咁撚多商場 行屯市個邊根本就當散步 散步唔係自己區唔通搭車出黎散吖 個啲就唔撚係散步啦

簡單講一句啦 你唔鍾意咁咪唔好入黎住 都冇人逼你住屯門
我覺得住九龍嘅人先係比較鍾意打飛機…唔知邊度黎嘅優越感
自稱九龍人…金句,
我九龍人黎架唔會入新界囉
我九龍人黎架,唔識搭火車

住港島嘅人反而無呢啲情況

利申………上水牛
無錯 屯去元朗都要9個字 心諗近係邊
試過8分鐘都唔使坐紅van由觀塘去到旺角
果程車快到好似火箭咁
懷疑個限速器係假狗黎

9個字係計踩單車?
係,所以先有呢個post🤣🤣🤣
睇下上面講咩先 行去輕鐵等下車行去屯門西鐵等車
岩岩禁一禁
屯門其實幾好,除左成鳩日塞車,去邊度都1個鐘以上,多大媽,多支那狗,多痴線佬,多南亞賊之外,其實係世外桃源

利申:以前住屯門
中肯
我住屯門站都要搭輕鐵?
我都唔撚明 明明出元朗15mins 上面啲人梗係要屈到7-8個字先出到去
打開google map屯元天真係好大
但啲人以為一區嚟睇啫
西鐵沿線 yoho過市中心咪12分鐘到算快囉

所以都係一句:住屯元天要近重鐵
幾中肯其實
其實屯元天都係一樣,你住正係西鐵站隔離咪快
如果唔係你有時等架輕鐵都要8分鐵,搭去西鐵站又要10分鐘
即係你由屋企去西鐵站已經要20分鐘
當你輕鐵站上月台上埋車用多5分鐘
即係由屋企去到西鐵站上車基本都要20-25分鐘
都仲未計繁忙時間逼到仆街閂門都要閂幾次先閂到啲時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞