Jupas以外 大家仲有冇咩其他選擇....

36 回覆
15 Like 2 Dislike
有時覺得香港比起外國好似少好多出路
好似每個人都係向住醫生律師條路行
大家都好似為左份工,而冇左自己興趣咁
定係喺香港就一定要隨波逐流呢?
唔明你講咩 jupas for entry大學 同出路有咩關係
讀science -> 乞食
讀文科 -> 乞食
讀IT -> IT狗
讀商科 -> 銀行櫃枱/保險狗
讀nursing/醫 -> 準備引入支那醫護
讀法律 -> on9仲信香港法治

老實講而家咁嘅時勢
出去讀野雞仲好過喺香港讀
喺香港讀越讀越迷失
畢業都係變社畜俾政府強姦你份糧做明日大嶼
點解唔襯後生俾機會自己出去探索下

不過窮撚出唔到國都係算數
留返喺香港學蝗語早日加入發展大灣區逗返幾千蚊人工卑賤度日
係, jupas嘅科好唔廣泛
好多人想讀嘅科喺jupas係冇開course
變到大家只係可以揀d唔想讀嘅科

好撚灰
其實jupas嘅科唔算少
文理工商醫法 都有
係出路少
如果話有得考牌嘅科
醫療科全部都係practical
engine,survey 都係
商科:精算,會計
文社:社工
大學係research-based 做咩要就你開practical野
出路係你自己揀 大學讀咩科都唔緊要 係睇你有冇人請
小塵埃正呀
好想聽佢哋live
Btw呢首歌我鍾意男聲多啲
你想做咩先?

讀書唔叻 考牌做教練 做學徒 師傅 司機 廚師
小塵埃真係正worrrr
但襯好多

會唔會唱歌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞