點解大家咁憎袁國勇

607 回覆
1744 Like 203 Dislike
如果講封關,你可以睇返1月25日政府live,
政府搵左呢4個專家顧問,當時專家係話唔應該封關咁話。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1504817-20200125.htm

梁卓偉說,過去20多年由禽流感、沙士、豬流感至今,不論本土或海外有疫症,香港都從未試過封關,至於封閉武漢,則因為國際認同明顯是疫區。他說,最有效封關是完全獨善其身,禁止任何人出入境,不是只針對個別地區或國家,但要考慮香港作為交通樞紐及其他因素是否可行。本地及國際專家一致認為,香港封關不是正確策略,亦不可行。
邊個同你講冇0本地CASE持續一個月都冇,之前中左果D潛伏唔撚計?前兩波人地好公道講左係輸入冇針對過香港人,今鋪明眼人見到老舞群組同大家日常SOCIAL DISTANCING都少左,錯撚左唔撚認仲要話人奶
第四波源頭係尼泊爾輸入喎
台灣大把人唔戴罩開p 野餐都係咁啦 又唔見台灣有事
當時連登話佢識玩 而家變咗彈出彈入
尼泊爾種啊唔係尼泊爾引入,呢個尼泊爾第3波香港已經有,之後第3波完左但之所以第4波爆係因為本地人傳人(之前中尼泊爾種果堆傳)。邊個同你講第4波係尼泊爾引入
Sad but true
講野係o,都夠膽講
但內容太離地
都係d專家口吻
普通市民聽得多一定屌出聲
事實上佢講野係唔practical
鬼唔知健康要緊咩
但綜合唔同既因素
根本唔能夠對一個普通市民要求太多
全世界都講緊關尼泊爾輸入個案有關
你就講唔係尼泊爾引入
我有留意呀,佢地d專家的封關係轉過口風,
我上面強調緊係第一水 1月25日 果陣,佢地當時的共識不封關

你個link入面:" 2020年1月30日 教授袁國勇稱,最理想在過年前封關,現在「局部封關」都是好開始,"

另外 梁卓偉 "2020年2月8日 梁卓偉認為,封閉所有關口是最好的防疫方法,阻止人傳人傳染鏈持續引發,以及令公營醫療體系不會完全崩潰,隔離營只是次選。"
大家幾撚時學晒藍絲咁有錯唔撚認當睇唔到
我總結下大家反袁國勇POINT大概就係:
政府唔封關,入袁國勇數,當初佢支持封關大家睇唔到
果班STAYCATION,行山撚,老舞撚,出街食飯排隊撚唔代表全香港人(咁強國人係外國搞出笑話你係咪入晒全中國數先)
冇第一波就唔會有第4波問題係第3波完撚左第4波爆你覺得香港人真係完全冇責任?
反共還反共,而家有錯唔撚認仲要怪人地醫生講野。怪還怪但D論點仲要低鳩能過人。有一班咁撚樣既人做隊友真係呢世都見唔到支爆完撚全同今時今日連登仔屌緊班左膠一樣
你可以當佢JUST A FLU支持全民中招攬炒,但而家人地講緊事實。你駁人地屌人地奶政府都唔該比返少少LOGIC屌
行山staycation有咩問題?
個樽係穿既你點裝水都唔會滿
跳舞群組只係將d毒spread開
同樣地返工返學搭車都會將個毒spread開
唔處理個源頭仲要雙重標準
人地講緊第2,3波係外面傳入,之後停左一輪點解爆第4波啊
佢係做自己野以醫生角度講出原因同方法,實行係政府同市民本身自己責任
本地0宗之後再爆
明顯係檢疫問題啦
本地人由冇變有
個毒石頭爆出黎?
Social distance只會唔spread開個毒
唔會令佢由0變到有
咁我咪以市價既角度屌佢離地囉
得佢可以屌人?
人地唔可以屌返佢?
佢肯食魚生咪唔憎佢囉
國際大都會,封咩關口號黎姐

老老實實住得係國際大都會
出咩大疫情、喪屍,紐倫港一定走唔甩

睇下過多幾年,如果香港有幸比支那玩死,就或者可以封到關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞