老師太信學生嘅後果

63 回覆
33 Like 89 Dislike
佢唔count你出席率就硬係唔上,反正你handle到。用果幾個鐘溫書/part-time唔好咩
我哋有堂通識叫「大學入門」,每個系都會開所屬嘅入門課比啲大一新生,等大家快啲適應大學生活。堂嘅點名係scan每個課室出面嘅QR code(果個QR code 勁似香港安心出行個app,因為都係要裝學校個app然後scan校園各地點QR code),就睇同學幾點scan而知有冇出席或遲到。正所謂上有上策,下有對策,有同學直接影低張QR code然後唔黎上堂、有同學唔想遲到比老師扣分就之前影定QR code,到差唔多夠鐘前就scan、有同學響門口scan完張QR code就走人等唔同方法。
上個禮拜上堂果陣,都已經夠鐘,班上得一半人出現,但點名就.....(我唔知啦)。去到今個禮拜上堂,老師話取消用QR code點名,用番人手點名。
心諗:老師係認為我地個個都咁誠實,真係乖乖黎到課室門口先scan QR code呢?佢真係對我地極之信任嘅姐。

尼你老母
米你老母
Respect to the professor
外國人建基於誠實, 當你冇講大話
支那人就係相反, 走精面
人哋走堂關你撚事咩
估唔到而家呢個年代重有人以為大學=上堂

講真係亞里士多德嗰陣時,大學係互相交流知識、辯論嘅地方,我之後啲人戇鳩鳩搞到變成單一上堂齋吸收,上lecture 只係吸收所謂知識,其實係咪一定要上真係optional。

點為之waste my money? 唔上堂= waste money? 如果我淨係識上唒啲lecture然後自己冇獨立思考諗過自己學左咩,真係跟從以前嘅低等教育嘅人既「讀書上足堂一定就一定係好」既logic, 咁你即係讀屎片
尼你老母咩
去台灣讀書真係唔係想像中咁易!
https://lih.kg/2241670

台灣讀書都話要自殺
有同感上邊都有巴打答香港u
台師大呀
poly ama andy
On9教咗咁多年書依加先發現?
全部人隔離有咩壞處
大左先會明白唔好好上堂損失既只會係自己
老師叫你比心機讀書完全係為你好
仲停留係中學生思維
尼你老母咩
啲規矩咁小學嘅
玩爛哂
硬係覺得你講緊安心出行個app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞