「最 XX 之一」呢句說話算唔算病句?

12 回覆
3 Like 2 Dislike
「最」已經係極限,又點會有「之一」?

一班學生入面A同B一樣都係190cm高,A係班入面最高之一

ABCDE
FGHIJ
KLMNO

呀C算唔算係最勁個5個之一
A餐廳算最好食個幾間餐廳
Or
A餐廳算最好食個幾間餐廳之一
歐化中文
直譯「one of the most/best」
中文嘅「最」只得一個
3個學生考到99分, 冇人100分, 而你係其中一個99分
咁你咪係今次考試考得最好嘅學生之一囉
如果真係3個都99分 咁講又無錯
但啲contant farm成日用呢句 當「90分以上」就係最好
99分既又係最好之一
91分既又係
英文superlative唔係都係一個咩
最on9之一樓豬
算, 余光中屌過

這就說到「最……之一」的語法來了。英文最喜歡說「他是當代最偉大的思想家之一」,好像真是精確極了,其實未必。「最偉大的」是抬到至高,「之一」卻稍加低抑,結果只是抬高,並未真正抬到至高。你並不知道「最偉大的思想家」究竟是幾位,四位嗎,還是七位,所以彈性頗大。兜了一個大圈子回來,並無多大不同。所以,只要說「他是一個大名人」或「他是赫赫有名的人物」就夠了,不必迂而迴之,說什麼「他是最有名氣的人物之一」吧。
《中和西》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞