有無人喺新加坡做嘢?呢個地方可唔可以久留?

65 回覆
2 Like 25 Dislike
不過唔鐘意佢地食飯個環境,天氣已經熱,但好多街鋪冇冷氣,一個大吊扇係頭頂就算,同馬拉一樣,可能呢D叫南洋風味
係馬拉馬六甲新山 KL同新加坡來回得多,不停講英文國語廣東話,成個氣氛華洋混雜,仲勁過香港,香港依家感覺冇中西合璧個味道,華人風估比較多
冇計
新加坡廿三四度已經叫凍

點止廣東話 仲有客家話潮洲話閩南話海南話...
基本上全部都街邊鋪,可能係因為電費好撚貴唔開冷氣,當食大排檔囉,其實都okay嘅,個邊冇香港咁濕笠笠,係熱少少但未去到會一路食一路流汗,都涼爽嘅

都有室內有冷氣嘅,要去商場咁解
坡妹真係正,啲鬼妹仔樣嘅asian

真心覺得佢地唔差同埋多數佢地都好醒目
熱到仆街
我白痴
遇著個癲老細頂唔順裸辭
做finance
去啦
唔通番香港咩
same 係sg做左野一陣

pro:
大環境穩定(經濟係SEA相對較好,鋪好路奶哂中美兩邊,食埋香港人血饅頭),同埋移民政策短期內應該唔會變,一日PAP執政一日都係行全球化引入移民
交通方便
租比香港平
無香港咁逼
做野文化同香港差唔多

con:
十點後就落哂閘,無夜生活
太細,無地方好去
無山行
上網有冇Censorship??
之前喺新加坡生活過9年,你想問啲咩,
詳細啲
My question
返香港人工高成萬蚊港紙
又唔駛比租(住屋企)

唉我真係唔識揀...
其實用新加坡做踏腳石去其他地方係唔係會易過香港啲?
我無乜勇氣喺呢個咁熱咁悶嘅地方過至少四五年...
你想做大灣區子民就回港發展。
藍絲宜居城市之一,中國人是要管的
Singapore 啦
講真Singapore 都話悶?
至少同東京比一定悶
利申:住咗3年
咁唔係你話有咩做?
都無夜生活
點解嘅?
真心想請教意見+諗法
你話踏腳石我係認同,
不過你真係要有心理準備,人工同香港都差幾遠,
都要視乎你做邊行
新加坡天氣係熱到仆街, 但果種熱同香港唔同
香港係熱得嚟又焗,新加坡唔算好焗,
多數5點半就開始有翻風,夜晚涼浸浸
新加坡10am-5pm 係熱 冇人會出戶外

但5-7其實比香港夏天5-7舒服得多 大把人5-7太陽未落山去做運動
奶共極權 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞