有冇人知道, 高級文憑 AI手機軟件&AI智能科技呢兩科有咩分別?

127 回覆
3 Like 22 Dislike
讀其他it科都會有小小分別
個分別就係升year2同升year3既分別
有個及字都係伏

唔好係唔係都推人讀SE
第一個Sem都未完已經Quit左1/4人
升學率係高呀
但競爭好大
起樓主底唔似假膠但係真心on9個啲人嚟
想聽下你成個過程係點
點解有個及字就伏. 我都唔建議啲人不自量力就走去讀 SE,升學率高只喺本身多啲比較叻人嘅讀所以拉高。
呢科越黎越chur
好似話加多左python
但係無野cut到
有 cut. 換左科姐,但要學多個 language 都喺 chur.
聽D師兄講 及字科兩頭唔到岸 所以伏

我今年Year1 0底讀 SE
但啲同學開Sem已經溫緊Sem2-3 啲嘢
Test分有人滿分 有好多差1-2分滿分
0底讀到好大壓力

所以0底建議讀其他IT科仲輕鬆過讀SE

#聽呀Sir講今年開始多左科AI要讀 換走左php
伏只喺 myth 嚟,i 大IT 10 科有 7 科都有及字。AI mobile 重 mobile 多啲,AI 部份都喺手機應用上嘅 AI 應用 ( 加backend 應用)。SE 讀得咁闊咪仲 n 頭唔到岸? Bewteen,SE 學生勁個班真心痴線,明明攞 A 都仲要同我老婆拗分要考第一。

不過打算升 U,讀乜都無所謂,最緊要高分拎入場卷
喺,有師兄講 SE 有機升 year 3. 我唔 sure 因為我老婆話呢幾年 U 都唔 prefer 直上 year 3。
識人 有year3 Offer 不過少
咁應該要好 top 先得。一般 UCG 都派 yr 2 offer。
可能你自學都 學多過ive
ive 只係教基本野 又要學其他雜課 寫埋文字報告
俾個預算大家,呢個喺某 campus 某年畢業生情況 (唔計最後 u 出嚟個 condition. 通常計 yr 1 成年個cgpa:

3.8+: 三大 (通常要 language 好)
今年好似有中大 ce, cs 同 ust offer
3.5+: city,poly
3.3+: bu, 教大
3.0+: ou
2.5+: shape topup degree

以上唔只喺SE,而喺ICT 類嘅 IVE High Dip。另外,影響你升學仲有 interview 表現,雖然舊年因為疫情無左。同埋個數字喺大約,唔喺 100% 準,唔好dxu 我。
自學升到 u 就唔駛 ive 啦
不過如果諗住讀兩年就出嚟搵工就業
AI mobile 多媒體嗰啲得張HD會唔會唔夠用?
我老婆主教ICT, AI mobile 你肯做實有人請 ( 話好多僱主要人喎 )。多媒體都應該有,但佢唔熟。但長遠都要有個 degree,parttime 都讀返個啦
反正HD,其實冇咩分別
Language 好係講緊要證明
IELTS 6.0 up IGCSE B up etc
總之標準同出面asso一樣
比人問machine learning時
訓練AI認字點樣調加權值
應該都啞咗

我諗住讀完兩年 睇下成績點再諗讀唔讀上去
依家報名揀科暫時排咗cloud 第一,AI mobile 第二
唔勉強自己揀SE了
你本身 dfs 定 dse? 以我老婆經驗,除非有特別興趣,如果唔喺揀近返學好過揀科。如果你 dfs 讀沙田就揀返 AI mobile,如果HKDI 就讀 cloud la。唔同 ive 話就話課程水平一樣,但啲老師同部門行事風格會差好遠,轉 campus 有機會水土不服。
想問多句
如果報pt hd 見有科係學多媒體+app
但兼讀制就要讀三年 其實出到嚟同ft 嘅分別大唔大?

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/it524204-higher-diploma-in-multimedia-and-entertainment-technology/basic-information/
資歷喺一樣,不過一路讀書一路做嘢可能會做辛苦。加油
最後都係決定讀返ft算 三年太長時間
但我諗咗成個月都仲諗緊cloud 同mobile個排名轉唔轉好
我呢啲選擇困難症嘅人真係要諗好耐
講近嘅話就係cloud
但係其實我對cloud無好實際嘅了解
無it底入去驚到時會頂唔順
感覺mobile又好似會有趣啲 學都可能學得無咁辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞