移民去英國應該買macbook定non-macbook??

29 回覆
0 Like 15 Dislike
唔係想討論technical spec / 抵唔抵,
而係想知外國個文化會唔會係用macbook好D/普及D? 定係相反?
有D似文科生唔讀得理科但理科生可以讀文科咁
macbook 唔知
iphone就44%左右
普及率?
單一品牌44%算好高啦
點解要理人用唔用?
做到你想做ge咪得
用mac睇落chill d咁解姐
好似係
market share
算高既
不過apple 野好似都係香港日本呢d 多人d 用
why not both?
我覺得各有各優點
兩部都要有
如果全間公司大部份都係用mac, 或者全間學校大部份都係用mac, 又或者大部份fd(如有)都係用mac, 咁用non-mac咪好柒囉
主要文書上網, 睇片, 打code, 最多都係用下AI/PS, 唔洗剪片
哪有錢
如果你去讀engine 會用到 autodesk 請用windows
lets say全公司用windows,你自己用mac

第一好多software / licenses 未必support你os,咁係咪叫公司買多個mac version畀你?

第二有問題就要自己搞,問唔到公司同事

第三啲hardware同document又未必兼容,畀啲野你要轉幾次format,你畀返佢又要再轉,你啲同事會點睇你?

有時人買乜你買乜唔只出於要跟風,重有實際操作上嘅考量。
mac同windows都係好多人用 唔使太擔心
不過無論買邊樣都好 一定香港買帶過去
多謝ching分析
你講個情況好似係香港番工但用mac咁
因為絕大部份公司電腦都係windows
只不過想知下英國會唔會都好似香港咁
如果係 咁唔駛諗 唔會買mac
多謝ching資訊
我未做過細公司唔知可能情況唔同
但我經驗如果需要你Office以外做嘢公司會provide公司手提電腦
我都係打算買左帶過去。
想買MacBook Pro 16
點解
apple啱啱出咗部性能拍得住intel 16"嘅m1 macbook air同pro
重要平intel 16" macbook pro幾千甚至一萬
只係暫時app嘅兼容性冇咁好 不過遲早會解決
所以未落手買。都好彩未買。
好似M1 個部得13吋。聽講要下年Q2 先出16吋,但我打算四月飛。
睇下你好唔好彩喇
走之前出到攞到機就正
但買唔切或者未出就要諗清楚
20%VAT好撚柒鳩貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞