烏龜跌親睇獸醫 有野想請問大家

23 回覆
0 Like 2 Dislike
龜龜跌到殼裂左 一開始有流血 龜頭個邊殼裂最嚴重由背裂到入肉 今日跌完第五日patpat附近仲有血水出 睇左獸醫話食幾日藥 之後要封膠 封住裂左既部分 封膠價錢係三千蚊 請問有大家會唔會知道係咪一般都呢個range ? 求解答

龜龜傷勢
你係睇邊間?
土瓜環動物醫院
試下再去荃灣享和珍禽問2nd opinion
龜苓膏
買支AA癡番就ok
上網都見到有人話用aa膠痴 但驚痴埋佢啲肉
拎去做龜靈膏啦
會自己好番
宜家好需要補充維他命C
建議開碗橙汁將佢浸入去
但係佢唔食野 醫生開左胃喉 喂食物同藥 醫生個日示範插胃喉 拎返出黎有少量血積 唔知係胃喉傷到定跌親內傷 到今日口角都有少少血 但冇吐血
佢依家唔食野插緊胃喉食野同藥 得閒照下燈 但仍然未自己開口食 唔知點算好
去海天堂拆開嚟幫你睇下有冇傷到肉
依間之前老屈我隻男仔龜肚入面塞咗蛋,話一係十萬蚊做手術開殻一係就咁食藥,最後都醫死咗
佢都係冇自己開口食 今日喂胃喉食野個陣 見到佢條脷中間位置好似有個洞咁 會開開關關咁 唔知乜野黎 之後佢個鼻仲飛返少少濕糧 依家冇野再係鼻出 應該唔係入左肺? 真係好驚

Btw依家太氣凍左係咪龜龜唔食野都得?
其實醫生見我個陣講野都幾惡 明明上網寫話好nice 不過好多人都推薦呢間 可能係我疏忽照顧兒童 我都有責任既😕 依家想龜龜平安無事就好 一陣就帶佢去封膠 照x光同抽血
個窿係氣管,我果隻之前又係要插喉餵,問咗同一個問題,醫生咁答我
食緊藥要食野啦,同埋佢有冇叫你加暖燈咁?依家未埋口唔知可唔可以比多d水,如果可以深水返 d 的話,買暖管啦

因為病龜要 keep 28 度等佢新陳代謝快 d, 咁先會好快 d的
呢幾日都有開燈比佢呀 佢岩岩自己食左粒龜糧 痾左啲好怪既屎 有冇問題呢?

醫生都係咁答我 長知識了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞