信連登仔去法x砌機前的你,請停一停入黎望一望再決定 (5)

1001 回覆
23 Like 43 Dislike
同巴打講返咩事
琴日刷bios 出事, 即時 call 左法,
上埋去有師傅幫我用AMD舊U 試,
點知我真係刷bios failed
佢地叫我自己上代理快過等佢地
我覺得make sense , 即時飛左去觀塘
比低塊板
今日中午代理call 返我, 幫我update 左bios
仲幫我試埋我粒U , 成功入bios
今日完成左裝埋 win10 , run cpu gpu test
人生第一次完成砌機
好有滿足感
除左cooler master SickleFlow 120 ARGB 3in1 條ARGB cable 得15cm
屌今短仲唔比延長線我, 食屎啦 cool ma
P600s 個 fan hub 線都好L 短....我塊板 d SYS_FAN 係晒下面,
唔夠長插 PMW
btw多謝我個fd ,由琴日到今日應該同我講左 起馬12個鐘discord
一直幫我睇user guide 睇資料 睇接線 仲手把手教我run test

點解我今幸運識到呢D 好機友
好人好者做咩刷BIOS先...
當你散件自組,見你上到5800X唔包刷好似有些少膠
利申 非AMD用戶,從來唔知AMD日刷夜刷做乜膠

BTW 連BIOS都唔識幫搞 點你去代理搞似乎係大獲到炒板既程度我當係算啦
利申2:係我眼中香港代理係廢廢地...一間網鋪淨識砌...難怪七喜哥會屌出個伏LIST名堂

利申3:無事就好
我fd 同我一齊落單
佢就11400有貨
可以砌650w 牛
ssd 要1tb

我就要上i7 750w 牛
ssd可以500gb

反正佢地好似係12000左右先會比人買到3070
體諒下行業既食骨文化
塊板食唔到粒U 要UPDATE BIOS 先食到
好人好者我都唔想刷
佢哋冇幫刷應該係因為我落ORDER 冇講低要幫
後面點我去代理可能見我已經刷瓜左
直接叫我去睇下洗唔洗換新
flash bios 新手殺手
差幾分鐘問
要買粒貴u
只要intel amd cpu架構每次大改 bios update一定會有

Rocket lake 而家新架構一樣係bios未穩定 都要搞一陣
唔該大家都唔好再反我二
我二都係為大家好
我已經帶頭原諒咗
間野咁仆街。。。
體諒下啦
你講既我一早知,唔洗驚一講amd就搵intel擋既

問題係如果佢用x570呢類板,因為早左出而要刷已經好膠,same on 11代。。。
B450就大碌啦,見個客用5800x呢種情況,我假定佢無提個客要刷已經仆街,就算唔提佢見個客咁樣新u加舊板又唔幫又唔主動問問係咪成set自己砌埋又仆街我假定左原先有問過洗唔洗幫or問定
最大獲係佢為砌機鋪,刷瓜都唔識搞
其實塊板有 cmos 斷電pin
斷電之後佢會回復出廠bios
我第一次 fail 就斷完再刷
btw冇舊U 我debug 唔到
有bios flashback 咪ok
就係 bios flashback fail
第一次閃3下食5到
第2次長着冇 update
第三次 閃左唔知幾分鐘中途變長着
failed
竟然係無倉底貨試

貨一出門,你死你賤

你比80砌埋應該唔洗咁麻煩
下次煙屌
Bios flashback 失敗左 同轉intel有咩關係?🤭🤭🤭🤭
好彩唔跟amd風既我: 你慢慢flash

佢訂散件自砌又無講明要幫刷,你都話間舖無主動幫佢ash bios ,呢下要求多左喎
假設買5代U 3代板wor
明知隊唔埋,如果有心應該問下會唔會更有heart d
係呀 所以上到去,佢哋都有同我講返
因為試左舊U上唔到,不如直接叫代理幫手睇睇,都唔排除係塊板本身有事
代理果邊好快手,幫我睇完就比返我
總體黎講除左我地鐵河左好耐同自己嚇左自己成晚
算係一個唔錯既經驗

好彩請左假搞砌機
條友痾屎唔出都話悠二錯㗎啦
千錯萬錯都係悠二錯
頂你每次講d唔講d

好在一早知砌機鋪10間11間都99地
今我成件事完左先知個原因就係刷死左BIOS嘛
果時上到去佢舊U開唔到,佢都唔SURE係我刷死定板有事
我講返經過角度係由結果出發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞