[航空]連登飛機膠討論區69

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
CX而家都無本事霸住咁多slot
cut咗咁多航點時候應該都會放slot出來
不過都有可能將UO堆朝早7點slot swap去靚少少時間
大灣區咪啃返果d豬頭骨時間

問題應該係大灣區航空有無本錢玩落去
支那市場除咗PVG, PEK, XMN之外都低yield到爆
就算有客都未必賺錢,到時候變成同HX累鬥累就好笑
HX 不死
祝譚仔牛年飛到
我大SQ
隔離post話起磁懸浮喎
咁仲邊有人搭DWQ?
哂鳩氣
連上海杭州條磁浮
由2007年講到2021都未有影

分分鐘刁大大死鳩埋都未起得成

所謂大湾区磁浮咪又係昆人項目
呢個計劃會快
因為要食曬香港嘅儲備
問題涉及幾個城市間個配合
唔太睇好會快過明日大愚起好

始終廣州想做大湾区阿頭
但深圳又唔想廣州食晒
所以點睇都係概念昆水項目

等同於前海吸引港資上去咁
講足十年咪又係爛地一片
反而南山區同福田區就愈起愈多

所以跨界域合作都係睇定先
仲睇定先?
Fool me once...
一日未物理上拆關
咁仲有得睇下

始終而家一定全力搞左明日大愚先
唔係邊有地比支資進場掃地
日航123算唔算最慘既空難
https://lih.kg/spKnvrX
#527 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

點解會咁堅持crash landing係海面會好過陸地任何地方
首先
廣闊平原係世界上係少之又少
無機師去諗呢個迫降option根本係正常

其次
去到land水面呢個worst case
機師集中精神減低傷亡率
真係同水面安唔安全係無關係

唔通機師迫降係跑道
就可以就咁剷落跑道唔會出事咩

而望返歷史
如果當年JL123係無hydraulic迫降水面
好肯定會衰過撞山,全機死清光
開左頂姐
原來MD11度客艙門係自動門
我記得係縮上去架嘛
但緊急時係咪可以照推出去?
原來又唔係喎 都係縮上去
見有人解釋係咁
"They have a pneumatic override to operate in an emergency mode where the door is opened by a co2 charge. They also have a manual lift bar incase of total power failure where one person holds the door arming lever up in the manual override position while two ABP's lift the door from the bottom. This is also on the DC10."
https://www.airliners.net/forum/viewtopic.php?t=744429

我大減航DC10
9:30開始講緊急開門
https://youtu.be/R37pftDR9Ss
767好似都係向上縮,但剩係部份航空公司係L1有配自動門
其他都係要手動向上拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞