大家覺得人有冇自由意志

64 回覆
65 Like 98 Dislike
我有睇咗你留言先出post

睇黎你唔明我第二三段個comments係咩意思
或者我clarify一下
我第二三段既central thesis係話
就算係 Quantum Mechanics 都未去唔到 Randomness(隨機)
只係 Probabilistic Deterministic (有概率既決定性)
所以同Free Will差10條街 根本接駁唔到

你個approach只係分析一個粒子
當然覺得佢有無限可能性
估唔到佢個結果 (所以wrongly conclude that it is random and it can have free will)
但如果你分析一大堆粒子
雖然你估唔到 具體某一粒 佢最後係會點
但你係會估到 佢既50%會喺半衰期t之後decay
呢個就係probabilistically deterministic
而如果random的話,根本唔會咁

呢個都可以apply落人類社會
Karl Marx 同輩既 德國社會學家Max Weber出過本 Suicide
係研究人類自殺
得出既 結論係 人類自殺率可以被預測
雖然佢個方法 無辦法預測邊個係會 自殺
但佢個方法 可以喺 2020年1月1日 預測到 2020年全年加拿大有幾多人自殺
自殺呢啲咁個人既事
如果有Free Will
你係根本唔應該預測到
人類受social force既控制遠遠超乎人類自身想像

人係個社會入面就一直被教化點樣跟隨「正確」既目標
因為你做所有決定都被身邊既人環境事物影響緊
唔同方面咁迫使你妥協
咩叫自由意志?類似靈魂之類嘅野?
既然人體全為物質 難道唔係遵從一切物理定律?
現時科學尚未有能力完全預測人類行為 就代表完全隨機 完全獨立於物理定律 不可被預測?
如果係random組係人
behavior is not predictable ?

痴線 係cognitive impairment
1. not free to control his action
2. not free to preform his action
if we are saying free will means that our behaviours are influenced by prior condition or cause that seem to be unreasonable. (Genernal view of indeterminism)
I have no knowledge on quantumbut most of people can make prediction to to his friend's behavior. for example, if ypur friend has a important examination in next week, you can predict your fd may study very hard now.
p牌比唔到正負評算係咩
I suggest you write in complete sentences to formulate your thoughts if you are eager to discuss.
就係因為你過往都係揀左所以有日你突然揀右 咁咪即係你係受過往經驗影響咗
人有
但唔係個個都係「人」
你意思係determinism? 比較睇因果同埋每件事嘅關聯?
冇 所有人可以在A同B之間選擇 但同時都係被迫做決擇
呢個問題係宗教角度,係有。

有一種講法係,魔鬼之所以從天使墮落係因為覺得人係歷史上不斷傾向邪惡,人係無價值,所以魔鬼要證明人係無價值,人既靈魂係黑暗,容易污染,不敬畏造物者。

而因佢越過左神既職位希望判決人既罪而墮落。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞