大家覺得人有冇自由意志

64 回覆
65 Like 98 Dislike
到底人類有冇真正既自由意志, 我既行為完全決定於我
有 = 正評
冇 = 負評
我地命中注定係有自由意志。
要取決於個人嘅思想水平世界上好多無自由意志嘅烏合之眾
又嚟鳩upper
講啲證實唔到嘅嘢
有,你去m記點餐,你中意big mac就big mac, 你中意板雞就板雞,無人逼到你加唔加大,點解無自由意志不過你既決定好多時受你過往經驗左右,所以你先會有一齊都係命運既錯覺

你比你自己ge過去經驗困死左
人無自由意志
被後天學成嘅社會規則同法術限制咗算唔算有自由意志?
定係只要思想自由,可以完全由自己控制就算係自由意志?
點定義先

人每一個行為會受生理構造同過往每一個微細event而影響

就好似擲銀仔其實都唔係隨機,只係由無限個變數集合得出結果,例如力度角度氣流等

如果扔銀仔可以由扔果刻靠超級電腦預測結果,人類嘅決定變數多到要上帝先預測到

算係有自由意志
盧梳就係講過其實你去七仔買罐汽水已經係受你偏好影響 中意七喜就一定會拎七喜

但我反而覺得人有能力選擇依循喜好與否 反而係意志表現
有,爭在程度上有無分別
我思故我在
我覺得有所以有
點會唔關量子事 關埋相對論tim
世界由原子組成 包括你個腦
姐係全部野都由宇宙大爆炸 第一粒原子已經決定哂 好似骨牌咁 姐係所謂命運

你個腦諗既野 做既決定 全部都係前面影響 你以為你思考後既決定其實都安排好哂 因為你個腦既組成 係基於前面既野

所以誇張d咁講 未來可以有一條公式計到你呢個基因 可以做咩決定諗咩野
咩叫真正嘅自由意志? 咩叫完全決定於你?
你做嘅每一個決定都係基於你過去嘅經驗同環境, 所以我覺得無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞