[長文再連載]分享一年交友App經歷(3)- 估吓分手未?

377 回覆
16 Like 5 Dislike
我想講呢⋯

其實我呢一年幾真係好唔開心
三章嘢都嚟緊,從來冇試過咁悲觀

但我而家可以好明確咁講
呢個香港呢個地球
一日仲有人類都係冇希望嘅!
好想快啲世界末日!!!!

但係好好彩,
係呢個咁冇希望嘅世界,

我身邊都仲有你⋯
上年啱啱好係運動前開咗po,
想同連登嘅單身男女
分享下自己玩咗一年交友App嘅經歷,
鼓勵大家走岀comfort zone,
勇敢追求愛情。

然後就運動啦,之後又武肺,
過咗一年幾好心灰嘅生活,
都冇晒心機同大家再講兒女私情。

然後呢排第四波,又開始wfh,
重追返晒自己上年兩個po,
覺得同大家係個兩個po入面
真係滿滿正能量。

我想試吓係呢個咁苦嘅人生到,
搵返少少一年前嘅自己嘅身影,
應承咗自己要完成嘅嘢,
要好頭好尾。

加上就算人生咁苦,
我身邊都仲係有你⋯

冇錯,
我仲同緊係App到識嘅男朋友一齊緊
(同一個人)而家第4年了,
一樣咁sweet,叫做係苦中一點甜。

係咁悲慘嘅人生中⋯
你唔係唔搵返個人陪吓你啊?!

我祝願所有有心人,
係世界末日前都可以搵到
你搵咗好耐嘅嗰個人!

[長文連載]分享一年交友App經歷
https://lih.kg/1174299

[長文連載]分享一年交友App經歷 (2)
https://lih.kg/1186132

呢到嘅經歷以純愛為主,
以搵真愛為目標。
常見問題: (答案均屬樓主個人意見)

Q: 交友App好似好易俾人玩弄感情?好難信人⋯⋯

玩交友App諗太多太少都唔好
有時見到一啲人玩app玩到好極端
一係就開曬player mode,
完全唔信人,最後得個吉;
一係就勁投入,鐘晒個頭埋去,
人地fade out又覺得人地玩弄你感情
但係玩得app就要預左,
認識既每個人都係隨機,
你哋係陌生人嚟嫁咋,
冇人有責任去take care你感受,
你都冇需要覺得有任何壓力,
要學識接受同放手,先會玩得開心。

Q: 做唔到情侶,可唔可以做朋友?

講真,大家以戀愛為前提接近對方
但冇意思又話要做朋友其實好尷尬
做左朋友又點?
現實中又唔係一個圈子
你係淨係想同佢WhatsApp傾計?
咁係咪又仲會岀黎食飯見面?

做朋友係要雙方都由衷、
真心地想做朋友先會成立。

當你開左口話做朋友,佢應承左,
但原來佢心入面仲覺得自己有機會,
呢段友誼都只係單方面既一廂情願

而我都幾肯定,其中一方話做朋友,
另一方九成會話好,
但佢心入面點諗根本冇人知。

Q: 真係覺得自己好柒,唔擺相得唔得?

就算自己的樣子如何
都係屬於自己既一部分
就算真係太柒都應該要接受同改變
唔想人見到自己個樣會改觀根本冇可能
既然都知自己問題係邊,
不如諗辦法改善
只要由柒 —> 普通,
再加埋自信,已經會有Market。

Btw女樓主我玩App之前
個人都冇乜自信
會諗點解自己現實中冇乜人追
但玩App原來會培養到自信
原來自己都唔算柒
只係唔識同異性相處既方法。

Q:覺得大家唔岩,洗唔洗同佢講大家唔夾?/ 點解覺得大家唔夾,都唔可以講聲先斷?俾人Fade out好hurt。

其寶減慢回覆頻率同速既Fade out
某程度上已經係最好既做法。
一日未到已經表白或者擺明溝緊,
都冇野需要解釋。

Fade out人既有需要覺得唔好意思,
俾你拖住唔知點咁先仲慘;
俾人Fade out都唔好覺得hurt,
唔好咁上心,
應該要興幸人地冇拖住你
等你可以重新出發。

Q:樓主幾手西?
一手,淨係俾左現任男朋友。
Intro

每日上連登,
都會見到好多男男女女呻單身,
又冇渠道認識心儀對象。

當年自己都深感自己已經唔細仲係A0,
冇乜戀愛經驗,唔識散發available既氣場,
現實中淨係識同人做朋友。

於是膽粗粗試下玩交友App,
而係玩左差唔多一年之後,
終於識到而家男朋友。

係呢一年入面每遇到一個人,
自己既戀愛經驗值係都會有提昇,
唔係單單指同異性相處既技巧,
我認為更重要既係,
呢一年入面我更加了解自己想要咩,
唔再係以前連咩叫戀愛都唔知既A0狗。

所以希望係呢到,
同大家分享下自己係個一年既經歷,
一方面俾自己整理下回憶,
都好想鼓勵下咁多位
渴望搵到另一半既巴打絲打們,
唔好俾自己留係Comfort zone入面,
唔行出第一步,

女神男神係唔會係個天到跌落黎嫁!

有咩問題都可以拎出黎一齊討論下~

記住!

You have nothing to lose
.
同埋我想講呢,
睇返上年個po,
其實同大家傾計真係好開心。

記得有巴打定絲打話過,
「呢個Po好溫暖。」
唔知仲搵唔搵得返好溫暖嘅大家呢?
想知大家呢排點,搵到嗰個人未。

btw,其實我訓唔著黎開定Po咋,
呢兩日有啲忙,未有新文住,
同大家傾吓計先⋯

(如果有人想同我傾⋯
樓主個樣係點
上年睇左少少 後尾追唔晒
期待期待

我想問下樓主有無試過因為係app識男朋友而無咁相信佢?成日都好驚佢開始覺得悶就會再上去揾人傾計識人

其實我知係我自己既問題居多,只係因為我地喺呢個channel 識返黎,令我更加無信心無安全感定係我有呢黎心態,根本唔應該玩app

想睇下大家有無相同既問題,同埋有無解決方法
其實覺唔覺得交友app啲女係特別被動同高竇
樓主好女仔祝你幸福
內雙眼皮路人樣
其實唔係玩App嘅問題,
而係佢夠唔夠信任嘅問題,
有又可能因為未夠了解所以都唔夠信任。

就算佢唔係App識,
都可以因為「悶」而搵同事,搵舊同學,搵frd嘅frd,所以其實唔關App事,而係你對呢段感情未夠信心,都對自己唔夠自信,覺得佢對自己終有一日會悶

但你掉返轉頭諗,佢玩App係云云嘅對象入面揀咗自己,其實應該要對自己有返啲信心。唔好咁多猜疑,將心機擺返落經營呢段感情到,保持戀愛嘅熱度,先係解決方法
我覺得自己唔係
但唔可以排除其他人係

其實咁講
交友App咁多陌生人
被動其實係保護自己嘅方法
都可能係因為同你傾幾句計已經發現唔啱
所以冇再擺時間係你身上
而你就以為佢好被動好怕醜
呢個世界唔係三分法同絕對黑白嘅
各種各樣條件加埋先構成一個人
而呢個世界都有唔同條件嘅女仔係配合返自己

其實真係好多睇性格同夾唔夾
我身邊玩App嘅女仔都係
岀過嚟未?
祝福大家
唔一定嘅,
如果佢一樣覆嘅速度可以睇定啲
冇人會擺時間係一個真係完全冇所謂嘅人身上
嘩!一個月見左7,8次定傾左一個月後見左7,8次?!

如果係一個月見7,8次咁真係見得好密
我諗冇人會肯花咁多時間係一個冇所謂嘅人身上

我覺得首先你要搞清楚到底自己o唔ok佢先
有可能係因為已經花咗好多時間,
覺得唔keep好蝕,但其實大家冇火花嘅
(類似我第二個po Case 5)

但如果你都ok佢嘅話,
可以試吓主動少少製造啲火花?
如果最終7咗都冇所謂
因為你哋之後都只係陌生人
冇嘢輸的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞