日本長住唔移民都好

209 回覆
26 Like 157 Dislike
岩, 無話買, 係租, 因為平, 如果買左十年到時後壞呢樣個樣就大獲
香港人咁勤力我相信只要基本英文OK, 去到邊都可以生活到或有番作為
泰國養老真係唔錯, 不過醫療同其他生活旨問題多多
但係去玩或長住一排就一流
有香港身份証, 有咩事就番黎
層樓大就係上流咁去非洲啦
我幾個支那同事已經入籍,掉鬼左本支那護照 0頭金買左樓,全部單身,其實冇想像中咁難。
如果比我揀我會要永住多過歸化
你講嘅都係真話,但咁講係連登冇人會接受架,會比班崇日撚圍屌
有地震
師兄 日本改左制啦 咩年代而家入籍易過永住利申住日本
依家香港=中國
所以未必會請你(容乜易你爆晒D料俾國家)
係都請印度個D
呢D支國人最容易出賣日本仔
日本、台灣長住ok
泰國依啲鬼地方真係唔好去
講多樣,
好多大陸仔吹9水話自己拎日本passport (公司根本冇可能知佢得唔得,因為永住同歸化其實差冇幾,係多個passport,公司亦唔過問唔到佢申請成點)
佢拎住本passport我就信
我個人經驗睇, 永住者同歸化者基本上冇乜太大分別
我識煮飯,請我 
接受到日本既生活同做事方式其實都幾好住既
起底即block啦,仲同條五毛講咁多。
歸化係咪要放棄埋香港PR?
記得外務省個申請有問到你要list out所有PR
不過好似唔駛,大部分(除左支拿)都係香港出世gain by born 所以technically 係冇得放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞