想問下我部電腦係咪中咗毒

28 回覆
1 Like 3 Dislike
上網dl咗啲嘢之後,全部file變晒做LISP file,想問係咪中咗毒
重新開機之後會彈呢舊嘢出嚟,但係uninstall唔到
google please
依家connect網絡嘅話會係咁自動dl啲嘢
有啲del唔到有啲話folder in use
有冇巴打知點解決
dl咗啲破解版嘅plug in
覺唔覺,有返咁上下玩crack資歷,或者上網經驗嘅人,通常一望會90% feel到邊d網係伏網
exe 唔開咗佢睇下先丫?
關咩事
以前 crack 野,一 download 就係 download 個 crack file replace 返某個 file 就得
而家 crack 野,要 download 埋 D 狗屎垃圾 downloader ,用舊垃圾 download 個唔知乜既野返黎
副檔命又唔開
講緊個網係咪木馬網唔係file
木馬網根本無野比你down
冇人幫樓主 笑死
樓主中咗 ransomware,啲file唔洗要了
https://howtofix.guide/lisp-virus/
或者可以試吓試 plug 隻 harddisk 去第二部有裝防毒電腦 backup 咗啲未感染嘅 files,宜家你一開機就會 autorun 隻病毒 encrypt 你啲 file 直到 encrypt 曬為止
成部機可以唔洗要
洗機咪得
講真 有裝防毒都唔會搏
部電腦應該差唔多爆炸,50蚊賣部電腦俾我啦
用 linux
同中毒有咩分別
一樣十幾樣野要攪

咪煩喇
戇鳩言論
自由好多野煩,坐監最好唔洗煩
真 而家最撚煩就係你
而家最撚煩係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞