★華富邨重建分三批清拆搬遷 首批居民2027/28年搬入新樓

214 回覆
29 Like 16 Dislike
唔突然
講左有10年
小心班批鬥公屋撚入嚟笑鳩你人情味

現代公屋比以前既設計缺乏以人為本既設計,當然都要講埋人口增長同輪候人數。以安泰邨為例,盡量興建層疊式花園、平台花園改善個環境算比較有心可惜都唔撚係起畀香港人住
係...
真有錢
起公屋先可以多啲人享受到個靚景喎
北角邨拆完而家賣緊幾錢呎

華富下面貝沙灣賣緊幾錢呎
起公屋咪多啲人可以享受靚嘢 咁反而仲用得有價值喎
位置咁靚on9政府真係捨得全部起公屋?
點解唔拆d垃圾過佢果d先
我住青衣 勁多垃圾公屋 望上去好多都無人住
係,或者真係以前太好,淨係祖堯邨既劃時代設計又包含美學又可以達到良好屋住環境

其實好鍾意住華富
唔捨得
巴打,我係祖堯長大,啲規劃+設計真係香港公屋中罕有地好。特別係一梯兩伙設計(依家一定冇可能)真係好自豪
以前果種公屋密度唔高,其實好舒服

巴打,呢一幢啟敬樓,39層高,祖堯地標。

仲有電影嚦咕嚦咕新年財就喺度拍,古天樂打麻雀嘅戲份就喺呢度拍。
777講左個現實出黎,香港人係香港已經唔係佢要考慮既stakeholder,無論起私樓定公屋都唔係諗住比香港人住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞