水晶撚入嚟 (24)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
其實呢度最多係車仔打手

車仔我都買過
佢live好難搶
有靚野既時候去排隊去檔口睇
同埋無乜唔同級數同頂級貨
但d水晶性價比真係幾好
拍得住d無門市既ig shop

但呢度有幾個人講野真係勁打手
租車仔檔6k
租工廈、寫字樓要15-20k
咁都可以講到成本一樣
講真呢d成本係反映到落購物既體驗
當然值唔值就見人見智

最過份係講水晶
將兩條唔同級數既水晶拉埋黎講
講句咩靚d透d
點會值貴咁多

想講好多水晶 透少少 濃色少少
價錢既分別係好大
如果真心想講d ig shop食水深
可唔可以拎返同grade既黎比較先有意思
你想讚車仔抵係無問題
但唔好誤導睇po既新手啦

係咁jer住jai收Alipay
其實我年中幫襯車仔個陣佢都收Alipay
人地罷工又話人地咁岩想休息一日
講真 呢d收咩payment咪加落置頂list
唔駛重覆又重覆靠踩人地黎sell自己個鋪
係咪t字頭個間?
佢d相勁好j
Jer住alipay個point 係因為jai好撚古惑
佢mon post睇呢度啲人講唔鐘意黃店用alipay
就即刻係ig del左有alipay呢個option 但門市繼續收

Btw車仔而家兩個檔口了
咁不如係黃店list到加返收咩payment
咁唔鍾意既人咪可以自己揀去邊間買
所以車仔宜家係收唔收Alipay

同埋可唔可以唔好再將唔同級數既野拎黎比較
水晶都有唔同grade
講真車仔性價比好
但唔好講到拎400買到人地出面1400既質素啦
咁人哋都要食飯,見佢固定有2-3個人全職喺到咁,一個人當13、14K一個月人工,連埋舖租15K,仲有燈油火蠟、運輸匯率、食蟹貨成本、本身件貨,又未去到咁低成本嘅

另外,其實上面講的花幽波當時唔得閒覆,本身半盆全包波係真係會貴啲嘅,如果底部乾淨仲會再貴好多,有啲面頭個景靚但個底好多黑色渣、紅皮(不過我冇睇jai直播唔知佢個底咩樣啦),而全千層、滿天星的會平好多,另外之前都講過花幽除咗大細,仲要睇個晶體、顏色、產地、景靚唔靚、特唔特別之類,有啲仲咩菊花景、蘆葦景、牡丹花景、狐狸景我都見過(其實都好講商人的包裝功力吹得勁就貴啲),所以價錢可以差幾大下,我淘寶睇直播都有見過咁上下size賣150-180人仔,但亦都有啲可以30、40人仔就有交易,因為景呢啲嘢係好主觀同抽象,基本上個價比較浮動(不過手串好少差咁大,因為靚景唔會拎去打通孔,基本上級數都差不多)
所以都係睇返個人覺得值唔值,之前都有人post過粒500蚊1cm方粒啦,我自己覺得好貴但佢覺得靚同值都冇咩嘅
我自己睇幽靈波就係我盲估咗我覺得幾錢先,再睇個店主Set幾多嚟決定買唔買
見到了
之後想買紫晶簇
佢問我budget之後好有心機幫我搵
雖然最後無買到唔知質素點
K字頭我都成日去J佢啲圖
但最衰佢無鋪又少擺市集無得撚下先
幾千蚊唔撚下先無乜安全感
我見17年車仔檔租金係3k
我諗宜家兩個都係10k內
但唔岩唔買約左出嚟又唔好意思
有鋪/市集撚完唔買無罪惡感
Sor 我係小毒毒
K字問多兩句會不耐煩
真啊
水晶檔檔嘅都差不多

要鬥平嘅話
一定係同廠攞最平
但廠盞閪燈咁蠱惑呢度已經係一個風險
而且無廠會留貨出嚟做零售
拎得出嚟嘅肯定係無人要嘅賣剩蔗

俾啲門市食曬背後嘅立雜成本
做客人嘅就咁搭程車上去驗屍就得
其實呢個先係門市嘅價值所在

不過同jai買過石種紫鋰輝
買返嚟見到有其他舖門市平成百幾蚊
都幾扱春
唔係喎
睇多兩睇好似唔想做我生意咁
原來用大學hall黎擺貨唔係租工作室喎 有冇人認到邊間u? 之前又話租「工作室」好貴貴既
大學logo

Hall櫃筒
左啦 佢好似無去負功效
k呢兩條回圖j左我好耐

態度正正常常咁,約出黎買s7 nice嘅
去睇過幾次 唔知點解一拎上手硬係無水晶嘅質感 好似好污糟同好膠咁唔知係咪無抹下就拎出嚟賣
仲要好多阿毛逼逼逼 一堆人睇緊要等佢地睇完先埋到位 臨到有位既時候會比惻邊阿毛sip入黎
錯手負皮左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞