狗吠噪音想搵出黎

29 回覆
2 Like 14 Dislike
近一個月附近有人養狗,d 狗吠聲無咩改善

我間房係紅色位置,極度應聲成日噪到我訓唔到覺

但係藍色位置既廳同走廊,狗吠聲係好輕微好細

唔知關唔關建築設計/聲音傳播影響導致

我懷疑同怕個主人就咁關隻狗係房由佢吠以為唔影響到人就當無野但其實好影響我

第一步想搵出係邊個單位同個主人傾傾先,諗住逐層敲鐵通引狗吠

想請教巴絲有無其他好意見?
特登引狗吠真係好賤
如果你咁不滿 一係揾管理處
不過
如果隻狗唔留得低 可能會俾人棄養變流浪狗
所以養狗之前 真係要三思

利申 有養狗
都叫左佢去揾管理處囉
我無叫佢唔好投訴
就咁搵管理處話附近有狗吠有用同會受理?我連佢邊層邊户養都未知,爬過下文可以隔成7層,不論投訴定自己敲門勸喻我諗我起碼都要知邊個單位先掛
無得搞,動保塔利班批鬥勁過乜乜乜
以為講警曱
唔鍾意咪搬
你都幾撚on9
如果樓主比狗吠訓唔到.影響到日常工作..比老闆炒撚左。你養佢丫?

用下個腦先講野。on撚9。你老母生你真係慘
1823 原來有啲料到
有鬼用咩, 打完隔兩日同你講搵唔到邊個單位就結案啦
夜晚吠咪搵管理處上去睇
我有咁囉 😅
B. 刑事責任

1. 法例訂明的妨擾事故

根據香港法例 第132章《公眾衞生及市政條例》 第12(1)(d)條 ,任何動物或禽鳥,其飼養的地方或方式足以構成妨擾,或足以損害或危害健康;構成私人滋擾的基本原則亦可應用於此(請參考 私人滋擾 > 甚麼行為構成的滋擾可遭起訴? )。
食環署負責處理法例訂明的妨擾事故(詳情請參考 法例訂明的妨擾事故 > 補償 )。

2. 動物產生的噪音

根據香港法例 第400章《噪音管制條例》 第5(3)條 ,任何人於任何時間,在住用處所或公眾地方畜養動物或雀鳥,而該動物或雀鳥發出擾人的噪音,即屬犯罪,最高可判罰款10,000元( 《噪音管制條例》 第5(5)條 )。
法庭會以一般人的合理容忍程度斷定噪音是否擾人。在 香港特別行政區訴陳愛珍 一案中,法庭便認為,狗隻持續吠叫30分鐘或以上便可構成滋擾。

3. 控制狗隻

根據香港法例 第421章《狂犬病條例》 第23條 ,除非狗隻已繫有狗帶或以其他方式受控,否則不得出現於(a)公眾地方;或(b)其他地方,而按常理狗隻處於該地方可遊蕩至公眾地方。如有違反,狗隻的畜養人及任何促使、任由或准許該狗隻在該地方出現的人,均屬犯罪,可處罰款10,000元。
此條例適用於所有品種和大小的狗隻,如有證明顯示被告已採取一切合理措施避免違例,則可以此作辯護。
《狂犬病條例》 第7條 訂明,漁農自然護理署(漁護署)的特准人員可捕捉及扣留任何在公眾地方出現,而沒有繫上狗帶或受控制的狗隻;以及任何在其他地方出現,而按常理可從該處走到公眾地方的狗隻。如特准人員獲賦權捕捉及扣留動物,但在合理情況下並不可行,他可改而毀滅該動物。
根據香港法例 第167章《貓狗條例》 第5(1)條 ,如裁判官接獲申訴後,覺得任何狗隻有危險性而沒有受有效控制,可發出命令,規定該狗隻須受有效控制,或將之毀滅。

你俾單位樓層同條例1823 或網上警署,就會有人跟進下...
1823 第三日已經話跟進緊,見到popo 出巡就第四日。你去網上警署落案少一重紗可能又快啲,但我唔想俾太多個人資料所以1823 算...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞