第一次見攰到個黑眼圈大到噉嘅柴犬

617 回覆
2189 Like 28 Dislike
黑店店主出現了
你係咁打壓件事又有咩目的?
起碼我知道堵不如疏,
盡數禁止不如妥善監管。
因嚥廢食就係你地動物撚嘅做派?

【你係度強詞扭曲人性
如果你可以成年事代入
你唔會講得出口
你有種咪去代替個兩隻狗
你做到先好講咩同等論】
單就法律嚴明禁止人食人,
但人可食豬牛羊,
就知道人同其他動物之間並非完全平等啦啊嘛?
聽你講呢啲真係貽笑大方。
我點"扭曲"人性啊?
而家好似係有人發曬老脾,情緒扭曲到無法自理多啲喎。

【嘅然有人創立新嘅方式去挑戰道德規範
自然就應該立法】
做左未?做到未?
你地做到要執曬全部動物cafe嘅,法律當下人人自然都會遵守法令。
再講法律又係咪完美?
新法如果一定係改善現狀,香港再無一個黃絲。
外國一部分地區食大麻唔犯法,香港又如何?

既然當地仲未有明確法律限制,
你所提嘅「幫趁動物cafe = 侵害動物權益嘅幫凶」就係屬於你嘅個人道德觀念。
咪撚道德綁架我啊屌你老母。
人地好聲好氣嗰時,唔代表你就可以係咁將你啲垃圾Term笠落人地頭到好無?!
撚貓同食貓有咩衝突?
傾注心神去愛嘅係自己養嘅貓,某人有意圖去愛嘅,對佢嚟講獨特嘅貓。
又或者係泛性咁愛貓呢個概念,
但愛一樣野同想食一樣野,唔衝突。

我可能會愛一隻自己從佢細養到大嘅龜,
唔代表我就唔可以食龜苓膏。
我可能會愛一隻由細養大嘅雞仔,
唔代表我要因此唔食半點雞肉。

我自己唔食貓,但我會去理解食貓人士嘅欲望。
來源犯法,
我養嘅貓係我個人財產(所有物...etc.),
你未經允許取食我隻貓是為盜竊。
好笑,爬下呢個post啲文再出嚟吠啦。
一味人身攻擊唔會復活到你死左嘅老母㗎。
哈...
人話我強詞扭曲人性我又要忍?
嚴人寬己就係你地動物撚?

笑話。
首先,我唔會食我自己隻貓。
其次,如果我知道身邊有人食自己隻貓,我會了解當地法規容唔容許呢件事再作定奪。

農村人都有唔少養土狗到老,再殺嚟食。
而我自己會對自己養嘅動物有情感紐帶,所以我唔會咁做。
攞你老母做雞都係搵食姐
通融下
依間係仆街嚟 虐待啲狗
即係你認呢間係黑店?點解話唔關你事嘅「黑店」係人生攻擊嘅?一味發悪鬧人你死咗嘅老母一樣唔會激返醒㗎
傻閪 呢啲娛樂影響唔到其他物種
但係你去啲濕鳩cafe會影響到啲貓狗啊懵撚
都唔知你舉啲乜柒例子
你老母生咗你個咁嘅低b仔都幾撚慘
叫你爬文啊。

【即係你認呢間係黑店?】
我冇否認過一次呢間店係咪黑店。
我一直講緊嘅話題甚至同呢間店本身冇幾多關係。
但同屬動物cafe話題,唔算離題。

【點解話唔關你事嘅「黑店」係人身攻擊嘅?】
你叫我黑店店主喎傻鳩?
你冇撚野啊?

【一味發惡鬧人你死咗嘅老母一樣唔會激返醒㗎】
大把連登仔惡撚過我十萬倍,
劈頭就屈我做咩黑店店主,我屌你一句老母喺連登算客氣。
其實有冇人真係親身去過?
個個都係cap圖吹水話黑店
我想睇d真幫襯過既客感覺
D柴係仲到攰 定個樣攰
呢幾隻唔知係真攰定樣問題
連正常白雪雪既眉都冇埋
始終連登仔不嬲講野負面
呢間野個規模都唔細
唔似會虐狗打爛自己招牌
至於係咪入籠訓就應該肯定係
咁多隻狗我唔信佢會放出黎比柴柴周圍咬
訓教入籠算唔算虐狗真係見仁見智
我未養過狗真係唔知有咩方法睇得住十幾隻狗訓教唔用籠
剩係知朋友養1隻放任佢都間唔中咬下電線

見有人話用貓狗做招徠就黑店
老實講好多人屋企唔比養或者冇能力養
但又好鐘意貓狗
貓狗cafe真係唯一滿足到佢地既地方
算叫比較近距離接觸
當然唔係話捉隻貓狗由朝到晚係度比人撚
好多攰既時候d主人會捉走佢比佢訓唔比人撚
係度屌鳩貓狗cafe既連登仔都唔知有0.0幾%人係去過
你講得出呢啲說話代表你冇養過寵物
其實只要係法律冇唔畀嘅嘢你都可以做

但你係唔會接受到食呢一樣動物

你愛一隻又細養都大嘅龜
你會下意識咁樣唔去食以及反對食龜苓膏
你愛一隻由細養到大嘅雞仔
你會下意識咁樣唔去食以及反對食雞
你又真係幾風趣幽默
話人哋人身攻擊嘅同時人身攻擊人哋

要總結可能真係咁掛。
但對於唔同面相嘅問題,自然有唔同考量。

得出嘅結論就咁Part埋一齊看似無法理解,但各自拆分開睇,應該會明我思路。

-
順便補充,我接受動物cafe喺有正常運營/正常客人嘅前提下嘅行為。
對於咩程度係正常,我唔想好似教語文題咁講半個鐘。
大概就係冇明確虐待/Feel到動物唔like就咪攪佢嘅水平。
會唔會係有人屌完動物cafe仲去幫襯咁戇鳩
法無禁止皆可為,係現實最基本嘅邏輯,常識。
只觸犯常人道德而無犯任何法,
你最多只會變成一個人地眼中嘅討厭鬼。

-
人貴在自知,
你自己嘅觀點同立場唔代表可以笠落人度。
呢個世界有更主張理性思考,甚至會將感性都納入自身理性考量中嘅人在。

喺度講咩「下意識」...
係啊下意識我自己都唔會食貓,
但我會捍衛他人有享得應有嘅自由嘅權利。

類似霍爾一書中所述「我不同意你的意見,但我以死捍衛你說話的權利」。
擺撚明睇唔過眼
覺得要打壓
推到間嘢執
還動物自由
衰撚過動物園
又唔係保育
拎d狗做雞
衰撚過做龜公
以牙還牙以眼還眼,係我為人嘅另一主張。
只剩低捉人言談態度嘅餘力嘛?

喺連登,我"還擊"嘅程度自問算相當客氣。
?咩睇相
係咪指樓主po啲動物個樣?

-
我自己都冇相關知識,
但驟眼望又真係都會覺得啲狗好殘。
我唔反對你地有意向嘅去了解事件/要求店家畀個說法。
甚至采取更多你地可以采取到嘅合理行動。

希望件事可以好好落幕。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞