香港人冇必要再配合垃圾政府做防疫工作

669 回覆
6728 Like 121 Dislike
陳雲十個月前都咁講,不過畀人笑咁解
唔知當初笑佢嗰班人而家仲笑唔笑得出
佢話中武肺者每人5000袋袋平安
變相承認左武肺just a flu,根本唔洗又限聚又封城又口罩令
其實成日話主要問題係封關
封關的確有引申問題 有佢執行難度
但其實最大問題係依家冇封關之餘
每個月平均五萬人豁免檢疫 一過關就可以周圍走
(仲未加埋今日開始每日五千人)
而且仲有好多豁免人士病毒測試樣本都唔需要留低
大模廝樣搭的士出市區 直到確診
出街食碗麵先
3餐出街食
仲要慢慢食
唔係消化得唔好
樓主直播除口罩出街行一日
咁我咪信你囉
關又唔封係咁係到爆 再做更多防疫都無撚 不如齊齊中晒仲開心
隔離有post谷奕晴屌政府
恐慌撚又圍爐
係時候推上黎正視聽
好撚多公立醫院急症唔駛排隊
醫護日日rj逗人工爽歪歪
對比當年sars都有高官落台,楊永強話一句無爆發就要落台;
宜家林鄭叫市民唔好帶口罩,陳肇始無視限聚令行ikea,個政府亂鳩咁放人入境,但竟然係班醫護負責
我真係覺得好公平,符合曬中國人嘅國民素質
巳經好累了
你搞清楚邊個玩死班醫護未 有咁柒多個5千蚊派 唔拎去増醫療資源? 關又唔封
我都係咁諗,口罩洗手果啲ok 但其實限制自由嘅真係理佢老母

認真熱狗唯一on9 位係做好個人衛生都係恐懼撚,明明限制自由嘅防疫先要屌,佢地錯撚晒focus
錯咁多年嚟在搵錢至上,人身自由權利義務嘢全部外判俾少數政治人物
強迫人戴口罩一樣係限制人自由
按你個邏輯可以不斷咁elaborate 落去咁其實唔着衫犯法都係限制緊人自由?

咁事實確唔係咁,亦啫係話要有個中間點,我認為戴口罩可以係強烈建議,但唔戴亦唔應該有任何罰則,但同樣地,你亦唔能夠假設所有人戴口罩係基於強迫啫係咪?
仲笑得出,因為佢果時為咗怨香港人講到戴口罩都係恐懼撚西方國家都冇咁做結果佢炒晒車

佢如果正正常常咁講要提防政府借疫情限制公民自由咁就真係又中喇
建議會好d
太多規矩強制就係影響人自由
難得喺連登會同人有共識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞